A vingai és orczifalvi plébániát látogatta meg Pál József Csaba megyés püspök

0
632
Fotók: gerhardus.ro

Szeptember 26-án és 27-én Pál József Csaba temesvári megyés püspök a vingai és orczifalvi római katolikus plébániákon folytatta főpásztori látogatását. A szentmiséken túl a fiatalok keresztény szellemben való neveléséről, a családtagokkal való közös imáról és a hit mindennapi megélésének fontosságáról is szó esett.

A vizitáció első napján az egyházmegye főpásztorát a város bejáratánál Radulov Piry helyi plébános fogadta, a templom előtt pedig az egyháztanács tagjai üdvözölték, hagyományosan kenyérrel és sóval kínálták. Délután a plébániatemplomban a megyés püspök bemutatta a látogatást megnyitó szentmisét Király Árpád aradi főesperes, Mirciov Sebastian óbesenyői plébános, Velciov Péter ny. plébános és Kadar Felician Vasile orczifalvi görögkatolikus plébános koncelebrálásával. Szentbeszédében a főpásztor az evangéliumi részre utalva úgy fogalmazott: „Valaki egyszer megkérdezte, milyen nagy az ember? A válasz nagyon szép: képzeljük el, hogy a mennyei Atya a szívünkön tartja a fülét, és hallani akarja, hogyan dobog, miért dobog ez a szív? És képzeljük el ezt fordítva is: a mi fülünk a mennyei Atyánk szívén van, hogy meghalljuk, mit akar tőlünk, melyek a tervei a családunkkal, a közösségünkkel. Mennyire nagy az ember? Annyira, hogy felér a mennyei Atya szívéig.”

A szentmise után a főpásztor a gyermekekkel találkozott, énekelt velük, és mindegyiküknek adott egy-egy szentképet. Ezt követően az ifjúsági csoport tagjaival folytatott párbeszédet, amely nagyon szívélyes, közvetlen légkörben zajlott, és a fiataloknak lehetőségük volt kérdéseket feltenni a püspöknek. A vizitáció második napján, szeptember 27-én délelőtt a megyés püspök a vingai plébános által pasztorált orczifalvai templomban celebrált szentmisét. Koncelebrált Miklós Csaba majláthfalvi plébános, valamint jelen voltak a település más felekezetű papjai is. A liturgiát követően Pál József Csaba a templom előtt a jelenlévő hívekkel beszélgetett, majd Kadar Felician Vasile plébános meghívására felkereste a helyi görögkatolikus templomot.

Délután Pál József Csaba megyés püspök visszatért Vingára, ahol találkozott a Rózsafüzér társulat és Zarándokszentély csoport tagjaival, a plébániai munkatársakkal és az egyháztanács tagjaival.
Ezeken a találkozókon, amelyeken jelen volt Radulov Piry helyi plébános, Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök és Tari M. Böbe schönstatti nővér, családpasztorációs referens, a jelenlévők olyan témákat vitattak meg, mint a fiatalok keresztény szellemben való nevelése, a családtagokkal való közös ima és a hit mindennapi megélésének fontossága, valamint a plébánia életének különböző adminisztratív és szervezési kérdései.

Forrás: a temesvári egyházmegye sajtóirodája