Küzdve és bízva – filmvetítés Kolozsváron Jakab Antal püspök életéről

1
1053
A filmvetítést László Attila főesperes köszöntője, illetve a készítőkkel folytatott beszélgetés előzte meg. Fotók: Szász István Szilárd

Talán az utolsó pillanatban készült el a Jakab Antal püspök életét bemutató dokumentumfilm, amikor még éltek azok, akik személyesen ismerték, kötődtek Márton Áron püspök utódjához, és így hitelesen beszélhettek emberi nagyságáról – hangzott el a készítők beszélgetésével egybekötött filmvetítésen Kolozsváron szeptember 27-én, kedden este. Hat gyertyát gyújtottak meg a rendezvényen azokra emlékezve, akik megszólaltak a 2019-ben elkészült Küzdve és bízva – Jakab Antal püspök életútja című filmben, időközben viszont már hazatértek Teremtőjükhöz.

A Jakab Antal püspök életéről szóló film díszbemutatóit megakadályozta a világjárvány, de számos televíziós csatorna levetítette már (az Erdélyi Magyar Televízió rendszeresen műsorra tűzi, a Román Televízió marosvásárhelyi stúdiója, a Duna TV, a Duna World is vetítette), és a Youtube-on is elérhető, ahol több ezer emberhez eljutott az alkotás. A kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében megtartott vetítést megelőző beszélgetésen jelen voltak a film alkotói, rendszeres szerzőnk, a csíkszeredai Csúcs Mária rendező, férje, Csúcs Péter operatőr, illetve Vencser László Linzben élő pap és Varga Gabriella Budapesten élő újságíró, a Jakab Antal Keresztény Kör alapító-vezetői.

Varga Gabriella, aki egyben Jakab Antal püspök unokahúga, felolvasta annak a hat személynek a nevét, akik szerepelnek a filmben, de már az örök hazába költöztek, a nevük elhangzásakor Vencser László egy-egy gyertyát gyújtott meg az emlékükre, így Bodó Péter pápai káplán és nyugalmazott plébános, Ferencz Imre nyugalmazott plébános, Fejér Lajos kilyénfalvi plébános, Jakab Antal, a püspök unokaöccse, Borka Vilmos, a püspök unokaöccse, valamint György Vilmos nyugalmazott tekerőpataki és kilyénfalvi kántor emlékére.

A püspökre emlékeztető vágás a csuklón

A rendezvényen László Attila kolozsvári főesperes-plébános köszöntötte a jelenlévőket. Megosztotta, hogy amikor kezet mos és a csuklóján található vágásra néz, Jakab Antal püspök jut eszébe róla. 1993 május elején a szőlőben kellett kapálniuk, az egyik társa pedig a kapával szerencsétlenül megvágta a csuklóját. Visszavitték a teológiára, és másnap, mivel fél kézzel nem sokat tudott csinálni, a könyvtárban volt, amikor megszólaltak a harangok: ebből tudták, hogy elhunyt Jakab Antal püspök. A főesperes felidézte, hogy számára a legnagyobb Jakab Antalhoz kapcsolódó élménye, ami meghatározó volt az életében, az éppen a püspök temetése. A szertartás közben mélyen átélte, hogy mit jelent katolikusnak lenni. A szertartás egyetemes jellegű volt, magyarul, latinul hangzottak el részletek, a különböző főpapok felszólaltak, és bár temetés volt, ünnepi érzés fogta el, és öröm töltötte el, hogy a közösségnek, az egyháznak a tagja. A Jakab Antal püspökhöz hasonló emberek mutatják számunkra az utat, mondta a főesperes, majd hozzátette: „jó lenne, ha teljesedne, hogy onnan a mennyei honból úgy küldjenek sugallatokat és úgy imádkozzanak értünk, hogy ne legyünk méltatlanok hozzájuk” – zárta köszöntőjét László Attila főesperes.

A filmvetítést megelőző beszélgetésből az is kiderült, hogy Jakab Antal élete Kolozsvárral is kapcsolatba került. Vencser László egykori teológiai tanár elmondta, a püspök életrajzából tudjuk, hogy Jakab Antal Kolozsváron volt segédlelkész. Itt találkozott az akkori principálisával, Márton Áron püspökkel, és innen került Rómába, Márton Áron küldte tanulmányútra. Amikor Jakab Antal visszatért Rómából, az egyházmegye a második bécsi döntés következtében két részre volt szakadva Észak-Erdélyre és Dél-Erdélyre, és akkor Márton Áron Jakab Antalt Kolozsvárra helyezte.

A püspök életét bemutató dokumentumfilm különlegessége, hogy kevés benne a narráció. Ami kevés is van, az is leginkább Jakab Antal püspök gondolatait idézi. A rendezők azt a megoldást választották, hogy másokkal meséltetik el Jakab Antal püspök életét. Csúcs Mária rendező elmondta, számukra az volt a legfontosabb szempont, hogy olyan személyek meséljenek, mondják el a püspökhöz fűződő élményeket, gondolatokat, amelyek az ő szájukból, tehát a szemtanúk szájából a leghitelesebb.

Csúcs Péter operatőr a film tömörségére hívta fel a figyelmet, amit képileg is próbáltak izgalmassá tenni. Nem volt ez könnyű feladat, amikor két kamerával, s olykor még drónnal is kellett filmezni, a hang minőségére figyelni, ők viszont csak kis csapatként és nem egy nagy filmstábként dolgoztak. A filmben szereplő feliratok minden fontos információt tartalmaznak Jakab Antallal kapcsolatban, mondta el az operatőr.

A kolozsvári vetítést megelőzően az idén még három helyszínen, Csíksomlyón, Gyergyószentmiklóson és Gyergyóditróban vetítették le a filmet, és bár volt, aki korábban a televízió képernyőjén látta, egészen másként hatott rá a nagy kivetítőn, ünnepélyes keretek között.

Kitartani keresztény elveink mellett

Vencser László szerint azért érdemes a filmet megnézni, mert nehéz időket élünk, akárcsak Jakab Antal püspök, aki a nehéz időkben is kiállt az igazság, az egyház mellett. „Ez egy üzenet a mi számunkra is, hogy ma is tartsunk ki keresztény elveink és értékeink mellett” – összegezte Vencser László. Csúcs Péter szerint a film olyan helyekre kalauzolja el a nézőket, amelyekről esetleg nem is tudnak, hogy léteznek. Csúcs Mária a résztevők figyelmébe ajánlotta Jakab Antal püspök gondolatait, amelyek ma is aktuálisak. Elmondta, hogy bár a püspök neve szerepel a bérmálkozási lapján, de a filmkészítés közben rájött, hogy minden nap valami újat fedezett fel a püspök életéből.

A beszélgetés után imában is megemlékeztek az elhunyt személyekre és a püspökre, levetítették a másfél órás filmet, majd ezt követően állófogadással egybekötött, kötetlen beszélgetés során mélyítették el a résztvevők az elhangzottakat. A film az alábbi linken nézhető meg. Jó szívvel ajánljuk: keressék benne azt az üzenetet, amely önöknek szól.