Újabb bibliai bizonyítékot találtak

0
719
A Mésha-sztéle. Fotó: Wikimedia

Az utóbbi időben egyre több olyan régészeti felfedezés lát napvilágot, amelyek korábban kitaláltnak hitt szentírási személyek létezését bizonyítják. A legújabb azt sugallja, hogy Bálák király, az eddig csak a Bibliából ismert személy valóban létezett, de Dávid király házára is találtak utalást.

Kutatók egy csoportja az időszámítás előtti 9. századból származó Mésa-sztélét tanulmányozva arra jutott, hogy a kőtábla tartalmazhatja Bálák nevét. A töredezett, moábi szöveggel ellátott bazalttábla az 1800-as években került elő a jordániai Dhibannál. A leletet jelenleg a Louvre-ban őrzik. A 34 fennmaradt sor Mésa moábi király Izrael felett aratott győzelmét meséli el. Az új vizsgálatban az Israel Finkelstein, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársa által vezetett szakértők nagy felbontású képeket készítettek a szövegről, hogy jobban kivehessék a betűket. A felvételek alapján a 31. sorban eddig azonosítatlan mássalhangzók vannak, amelyek Bálákra utalhatnak.

Ez lehet az első alkalom, amikor a Biblián kívül bukkannak a moábi uralkodó nevére. A felfedezés azt sugallja, hogy a király valóban létezhetett, az elemzés ráadásul azt is megerősítette, hogy a szöveg tartalmazza a „Dávid háza” fordulatot. A szakértők régóta feltételezték, hogy ez kiolvasható a feliratból, eddig azonban nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Nem ez az első alkalom, amikor korábban fiktívnek gondolt bibliai szereplő nyomára bukkantak. Egy ideig Bálám kortársát, Bálaám jós nevét is csak a Bibliából ismerték, mígnem a Deir Alla-i feliratban meg nem találták a nevét.

Forrás: National Geographic