Megbeszélést tartottak a romániai és magyarországi püspökök

0
673
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (RKPK) Állandó Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa Nagyváradon tartott megbeszélést szeptember 26–27-én, ahol többek között a szinodális útról, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, a nevelésről és a kulturális javakról is eszmecserét folytattak.

Böcskei László nagyváradi megyés püspök házigazdaként fogadta a vendégeket. A találkozón részt vett Aurel Percă, a RKPK alelnöke, Veres András, az MKPK elnöke, valamint a két testület Állandó Tanácsának tagjai. A megbeszélésen jelen volt Kovács Gergely gyulafehérvári érsek is.

A két bizottság tagjai a helyi egyházak aktuális kérdéseiről, kihívásairól folytattak tárgyalásokat a Ferenc pápa által meghirdetett szinodalitás jegyében. A világjárványt követő első találkozón szó volt a katolikus egyház lelkipásztori és missziós tevékenységének aktuális kérdéseiről: a Ferenc pápa által kezdeményezett szinodális út gyümölcsei, a 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tapasztalatai, a háborús menekülteknek nyújtott segítségnyújtás, a fiatalok és a nevelés, a papképzés, a cigánypasztoráció és a kulturális javak kérdései szerepeltek a napirendi pontok között.

A találkozó nyitónapján a főpásztorok megtekintették a püspöki palotában található állandó és időszakos tárlatokat, valamint az egyházművészeti gyűjteményt. A találkozó első napján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt a nagyvárad-újvárosi Szent László-plébániatemplomban bemutatott szentmise főcelebránsa. Szeptember 27-én, kedden, Páli Szent Vince ünnepén reggel a főpásztorok Aurel Percă bukaresti metropolita-érsek vezetésével a püspöki palota kápolnájában imádkoztak a rájuk bízott egyházmegyékért, közösségekért.

A püspökök által kiadott közös közleményben így fogalmaznak: „A püspökök megerősítették a család és a házasság értékeinek fontosságát. A házasság egy férfi és egy nő természet szerinti szeretetszövetsége, ahogyan Jézus Krisztus tanítása is megerősíti. »A személy, valamint az emberi és a keresztény közösség jóléte szorosan összefügg a házastársi és a családi közösség kedvező helyzetével« (II. vatikáni zsinat, Gaudium et spes 47). Ezért vagyunk mindnyájan arra hívva, hogy a házasság és a család érdekében tevékenykedjünk.”

A püspökök egyetértenek abban, hogy a rendszeres találkozások folytatódjanak, valamint arra hívnak mindenkit, hogy fohászkodjanak folytonosan Istenhez a békéért Európában és a világban, kérve a Boldogságos Szűz Mária, a Béke Királynője közbenjárását.