A férfi és női gondolkodás témájában tartották a TEKMEK-hétvégét

0
631
Fotók: gerhardus.ro

A TEKMEK (Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége) harmadik hosszabb hétvégéjét szervezték meg szeptember közepén, amit ezúttal Nagyváradon töltöttek a fiatalok. Miben más a férfi és a nő, milyen egy mai fiatal pár kapcsolata, hogyan lehet a két nemnek jól együttműködni – a szentmisék mellett ilyen témakörökről beszélgettek, vitáztak a fiatalok. Az alábbiakban az egyik lelkes résztvevő beszámolóját olvashatják.

A hétvége témája a férfi-női gondolkodás volt. Olyan kérdések merültek fel bennünk, hogy mit tanulhatunk egymástól, miért különbözik a gondolkodásunk, sokszor miért nem értjük meg egymást? Ezt a témát a TEKMEK csapata már egy jó ideje szerette volna megvitatni, ami ezen a hétvégén sikerült is. Ismételten egy nagyon gazdag hétvége volt, ahol már ebéd után belecsöppentünk a témába, miközben születésnapost is köszöntöttük. Ezután szentmise következett, majd vacsora után ellátogattunk a nagyváradi püspökségre. Böcskei László püspök nagy szeretettel fogadott, sokat mesélt a püspöki palotáról. Az épület új külseje és belső tere, az ízléses restaurálás elvarázsolt minket, emellett sok szép gondolatot osztott meg velünk a főpásztor. Este nem maradhatott el a közös ének, ami mindig melegséggel és jókedvvel tölt el minket. Másnap szentmisével, majd közös reggelivel indítottuk a napot, így feltöltődünk testben és lélekben egyaránt.

Erika Mária nővér és Bakó László plébános bevezettek minket a férfi és női gondolkodás rejtelmeibe, és abba, hogy milyen fontos a kiegészítésben rejlő erő. Nagy figyelemmel, izgalommal és vitával telt a délután. Lelkivezetőink szerepjátékkal is ráhangoltak minket a témára, amin nagyon jókat nevettünk. Sok mindent mi is megtapasztalunk nap mint nap a témát illetően, ami eléggé különböző, de ez így van rendjén. Mindemellett keresztény szemszögből is megvizsgáltuk a nőt és a férfit. Csoportos feladatunk is volt, amiben külön a lányoknak és külön a fiúknak kellett dolgozniuk azon, hogy meglepjék valami olyannal a másik csapatot, aminek örülnének. A fiúk minden lánynak egy szál papír rózsavirágot készítettek, a lányok pedig egy „bocsánat-hajót”, amin bocsánatkérő szavak voltak, és kis cetlik a dobozban hasonló kifejezésekkel. Ez a feladat nagyon sikeresnek bizonyult. Ezután Bibi és Ernő tanúságot tettek a kapcsolatukban megélt dolgokról, amit nagy figyelemmel hallgattunk végig. Megmaradt egy fontos mondat, amit Ernő mondott: „igazivá kell válnunk egymás számára”.

Ebéd után meglátogattuk Nagyvárad központját. Az eső ellenére is kitartottunk, sétálva néztük meg a híresebb épületeket, a szép látványosságokat. A napot egy grillezős, zenés esttel zártuk, ami ismét nagyon jól telt. A fiúk a munka férfias részét, míg a lányok a női részt vállalták. Itt is látszott, milyen jól tud együtt működni a két nem. A közös mosogatás is inkább szórakozás volt, mint munka. Azt hiszem, ez a varázsa ezeknek a TEKMEK-hétvégéknek, hogy a csapatszellem mindig jól működik, segítjük egymást, sokat beszélgetünk, együtt énekelünk Isten dicsőségére, így mindig nagyon jó a hangulat.

A záró napunkat reggel zsolozsmával kezdtük, ami egy új élmény volt a TEKMEK számára. Reggeli után pedig indultunk is a székesegyházba szentmisére, ahol mi énekeltünk. Ismét nagyon jó élmény volt a közös zenei szolgálat. Ebédkor pedig egyben zárókört is tartottunk, ahol sok pozitív dolog hangzott el. Nagyon jó visszajelzés volt, amit Andi mondott, aki először jött el a TEKMEK-hétvégére: látszik, hogy összetartó, nagyon összeszokott csapat vagyunk, és egyben nagyon nyitottak is, hiszen úgy érezték magukat Attilával (a barátjával), mintha mindig is a csapathoz tartoztak volna. Jobb lezárása nem is lehetett volna a hétvégénknek. Hálásak vagyunk ezekért a pillanatokért, és lelkivezetőink is minden jóval ellátnak minket, így az Istenhez vezető utat is könnyebben megtaláljuk.

Makai Mercedes, a TEKMEK-csapat tagja

Forrás: A temesvári egyházmegye sajtóirodája