Ökumenikus ima és több egyházi program a Temesvári Magyar Napokon

0
552
Fotók: gerhardus.ro

Ökumenikus imával és áldással nyílt meg a Temesvári Magyar Napok rendezvénysorozat szeptember 23-án, csütörtökön este a temesvári Román Nemzeti Operaház színpadán. „Úgy akarunk itt lenni, hogy ne legyen hiábavaló a törekvésünk, a küzdelmünk, a harcunk, az életünk” – hangzott el Pál József Csaba megyés püspök imájában. A nagyvilágba került magyar katolikusokról nyílt múzeumi kiállítás és Uzsayné Pécsi Rita is tartott előadást az érzelmi intelligenciával kapcsolatos elengedhetetlen tudnivalókról.

A programokat hetedik éve szervezi meg a Várbástya Egyesület, minden év szeptember utolsó hétvégéjén.
Az ünnepélyes megnyitón Pál József Csaba megyés püspök hálát adott Istennek a lehetőségért, hogy ilyen nagy számú közösségben ünneplik a magyar napokat, illetve, hogy vannak, akik áldozatok árán is vállalták ennek megszervezését. „Te mondottad, Uram, hogy ha Isten nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők, ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök. Úgy akarunk itt lenni, hogy ne legyen hiábavaló a törekvésünk, a küzdelmünk, a harcunk, az életünk. Segíts, hogy rád figyeljünk, hogy kedved szerint, akaratod szerint tudjunk élni, és tartsd meg a te népedet egységben, egészségben és szeretetben” – fogalmazott imájában a főpásztor. Az ünneplőket Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja, Ruben Lațcău alpolgármester, Alexandru Proteasa, a Temes Megyei Tanács alelnöke, Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul nevében Demeter Kata konzul is köszöntötte. A megnyitó táncjátékkal zárult, Carl Orff Carmina Burana című művének zenéjére a Szegedi Kortárs Balett előadását tekintette meg a népes közönség.

Katolikus kiállítás, előadás az érzelmi intelligenciáról

Magyar katolikus jelenlét a világban címmel állított össze kiállítást a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium, és a tíz tablóból álló tárlat eddig több Kárpát-medencei városban várta az érdeklődőket. A Temesvári Magyar Napok keretében a Gerhardinum Római Katolikus Líceumba érkezett vándorkiállítást szeptember 24-én, Szent Gellért vértanú püspök emléknapján kora délután Kocsik Zoltán lelkipásztor, a tanintézet igazgatója nyitotta meg. Ezt követően Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója mutatta be a tíz roll-up-poszter tartalmát: fotókat és néhány soros ismertetőt a magyar szentekről, kegyhelyekről, kiemelkedő személyiségekről, missziós tevékenységről. Érszegi Márk Aurél vallásdiplomáciai szakértő előadásából azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy Argentínában Ferenc pápa több emigrációba kényszerült magyar apáca lelkivezetője volt, és tőlük néhány szót, üdvözlést is megtanult magyarul.

„A szemeddel figyelj, anya!” Vagyis: „tedd le a főzőkanalat, és figyelj már ide!” – ez a nagyon személyes tapasztalat, leánya kisgyermekkori megjegyzése, csupán az egyik szemléletes képe volt annak a magával ragadó előadásnak, amelyet Uzsalyné Pécsi Rita magyarországi neveléskutató tartott szeptember 24-én, szombaton délután a Gerhardinum Római Katolikus Líceum nagytermében a Várbástya Egyesület és a TEKMEK (Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége meghívására). Ezzel a személyes történettel azt hangsúlyozta az előadó, hogy a kíváncsiság jó dolog, a szülő és az iskola dolga pedig az, hogy ezt a kíváncsiságot fejlessze. Mire jó/való az érzelmi intelligencia? – az előadás ezt a témát járta körül, és ehhez kapcsolódóan Uzsalyné Pécsi Rita számos olyan egyszerű, hétköznapi esetet, tevékenységet, viselkedésmódot, magatartást, módszert ismertetett, amelyet bárki naponta gyakorolhat ahhoz, hogy az EQ-ját (angol szakszóval emotional quotient), vagyis az érzelmi intelligenciáját fejlessze. Mert míg az egyén értelmi képessége, az IQ felső határa adottság, az érzelmi intelligencia, az EQ korlátlanul és szinte kortalanul fejleszthető. Az előadásban elhangzott, hogy az iskolarendszer, a társadalom, és benne a szülők is elsősorban kognitív készségekre, az IQ-ra koncentrálnak, míg az érzelmi intelligencia háttérbe szorul. Ugyanakkor az emberek túlnyomó többségének döntéseit az érzelmek befolyásolják.

A meghívott előadó szólt az affektív készségekről is, amelyet azt mutatják, hogyan képes az egyén átélni az érzelmeket. Ugyanakkor fontos az is, hogy sírni, nevetni, örülni, megrendülni, gyönyörködni, dolgozni, énekelni, imádkozni közösségben sokkal jobb, mint egyedül. A neveléskutató szerint az érzelmi intelligencia készségei nem információközléssel, hanem élmények, megtapasztalások, átélések révén fejleszthetőek. És minél többször átéli, megéli az egyén az adott élményt, annál mélyebb szinopszis, „benyomódás” keletkezik az érzelmi hálón. Így nevelhető – iskolában vagy önnevelés útján – a kötődés, az együttműködési készség, az empátia, a tolerancia, az elfogadás vagy akár a vezetési készség. Ezekre pedig az élet minden területén szükség van – hangzott el többször is az előadás során.

Forrás: a temesvári egyházmegye sajtóirodája