Ne igazoljuk a bűnt a szenttel

0
927
Ne bújjon Isten mögé a hatalom. Illusztráció: Pexels

Erős üzeneteket fogalmazott meg Ferenc pápa kazahsztáni útja során, amely a béke és a párbeszéd jegyében zajlott szeptember 13. és 15. között. A szentatya 38. apostoli útja során részt vett a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán Nur-Szultanban. A kongresszus megnyitóján mondott beszédének egyik kiemelt mondanivalója az alábbi gondolat volt: „Sose igazoljuk az erőszakot! Ne engedjük, hogy a szentet a profán idegen cél eszközévé tegye! A szent ne legyen a hatalom támasztéka, és a hatalom ne használja a szentet támasztékul!”

Ennek az abszurditását, amikor a hatalom visszaél a szenttel, a legmegragadóbb módon egy filmben láttam. Két ország háborúzott egymással: a filmben a kamera előbb az egyik fél katonáit mutatta, amint Istenhez imádkoznak, háborús tettükre pedig mint Istenért vívott harcra tekintettek, majd egy vágást követően a másik oldal katonáit láthattuk, amint hasonló szavakkal, hasonló megfontolásból fohászkodtak Istenhez. Különösen is égjen a szívünkbe a pápai gondolat és az említett filmjelenet most, midőn a szomszédunkban is értelmetlen háború zajlik. Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a szemben álló felek meggyőződéssel hiszik, hogy az ő oldalukon van az igazság, mi több, olykor abba a tévképzetbe ringatják magukat, hogy az erőszakkal Isten akaratát teljesítik. Isten a béke istene, ahogy erre Ferenc pápa is rámutatott beszédében.

Voltam már szemtanúja olyan esetnek, amikor egy férj a felesége és a gyermekei fölötti uralmát szentírási idézetekkel indokolta meg. Olykor még olyan is előfordul, hogy egyházi emberek, akár papok is önös akaratukat, önző cselekedeteiket Isten mögé bújva hajtják végre. Arra is bőven akad példa, amikor a szolgálat uralkodássá torzul, amikor az Istennel és az ő igéivel takarózó egyén összekeveri önnön személyét Istennel és az ő akaratával. Fájdalmas látni, amikor a politikum a szentet szintén saját hatalma megerősítése céljával használja fel, anélkül, hogy valóban érdekelné Isten.

Ezzel szemben Ferenc pápa világosan rámutat, hogy a vallásoknak máshol, másként kell a frontvonalban állniuk: az egység előmozdítói kell legyenek az emberi családot még jobban megosztó megpróbáltatásokkal szemben. A nagy vallásoknak a béke tevékeny jeleként „a múlt borzalmait és hibáit szem előtt tartva” egyesíteniük kell erőfeszítéseiket, hogy „a Mindenható soha többé ne váljon az emberi hatalom akaratának túszává” – mutatta fel a közösen járható utat Ferenc pápa.

Mi pedig a bűn elkövetésekor ne takarózzunk Istennel!

Az írás megjelent a Vasárnap 2022/39-es számában.