A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetésével megújul a Párbeszéd Háza

0
796
Fotók: Párbeszéd Háza

Új irányítás alatt megújul a Párbeszéd Háza, a magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központja. Szeptembertől a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) fogja össze és koordinálja a saját kezdeményezésű, illetve a jezsuita rendtagok és a hozzájuk kapcsolódó egyes intellektuális apostoli művek által szervezett programokat a Párbeszéd Házában. Vízi Elemér tartományfőnök Sajgó Szabolcs jezsuitát – megköszönve neki a Párbeszéd Háza élén végzett vezetői szolgálatát – más feladatokkal bízta meg.

A Párbeszéd Háza tartalmi küldetésének betöltését és vezetését mostantól az akadémia új vezetői testülete irányítja, amely jezsuita és világi munkatársakból áll. A Párbeszéd Háza közönsége a megszokott eseményeken túl mostantól különféle képzésekkel és új programokkal is találkozhat.

Vízi Elemér tartományfőnök Sajgó Szabolcsot kinevezte a rendtartomány kulturális és szociális delegátusának, megtartva eddigi feladatát a Jezsuita Menekültszolgálat jezsuita vezetőjeként és az ukrajnai háború következtében kialakult humanitárius válságkezelés koordinátoraként. Egyben felkérte az Afrikához kapcsolódó jezsuita és részben más szervezésben megvalósuló kezdeményezések összefogására, kísérésére, valamint a most alakuló Jezsuita Önkéntesprogram lelkészi feladatainak ellátására.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia a magyar jezsuiták lelkiségi, kulturális és képzési központja, amely ernyőszervezetként fogja össze a rendtartomány megannyi művének intellektuális apostolkodást szolgáló tevékenységét, amelyek így a Párbeszéd Házában, a jezsuiták székhelyén tudnak megmutatkozni a nagyközönség számára. Az akadémia célja, hogy a Párbeszéd Háza minden magyar és külföldi jezsuita kapcsolódó tevékenységének és az itt helyet kapó külső programoknak a professzionális helyszíne legyen.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Szent Ignác-i elveken alapuló lelkiségi, kulturális és képzési intézmény, amely témáihoz tartozó programokkal járul hozzá a jezsuita rend intellektuális apostolkodási tevékenységéhez. Többféle képzést és műhelyt kínál felnőttek számára, köztük az évek óta sikeresen futó Keresztény Mentor Műhelyt, a tavaly indult újságíró-kurzust és a most meghirdetett kreatív írás képzést. Idei programjai között szerepel a fenntartható fejlődésről és teremtésvédelemről szóló Átfogó ökológia programsorozat, a Kerkai Jenő – 20. századi jezsuita „szociális apostol” – életművét feldolgozó konferencia, valamint színes kulturális programok, például a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat, a hetente jelentkező filmklubok, a kortárs képzőművészeti kiállítások és az újrainduló irodalmi estek. A korábban közkedvelt programok mellett társadalmi kérdésekben indított előadássorozatok és párbeszédet elősegítő fórumok, újabb koncertek, színházi estek és könyvbemutatók is megtalálhatók az akadémia kínálatában, amelyeket továbbra is a Párbeszéd Házában érhet el a közönség. Az akadémia több korábbi kezdeményezést is felújít, így például új arculattal újraindítja az Agóra könyvsorozatot, emellett a fiatal tehetségeket támogató FFJA-ösztöndíj kiírását is tervezi. Szintén ide kapcsolódnak az FFJA-hoz mint szellemi platformhoz tartozó más jezsuita művek programjai, így például az Ignáci Pedagógiai Műhely akkreditált pedagógustovábbképzései, valamint a Társadalmi Reflexió Intézet vezetőképzései és kutatásai. A képzésekről, programokról további információ a Párbeszéd Háza, illetve a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia honlapján.

Forrás: Párbeszéd Háza