Alzheimer világnap egész évben

0
82
Fotó: Pixabay

Az Alzheimer-kór világnapját ünnepeljük szeptember 21-én, amikor figyelmünket a demenciára, valamint az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre és hozzátartozóikra fordítjuk. Ezt teszik a Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának tagjai is, akik nem csupán ma, hanem egész évben kiemelt figyelmet szentelnek a demenciával élő emberek és gondozóik számára. Akik követték eddigi tevékenységeiket, olyan eseményekkel találkozhattak, mint az Alzheimer Café vagy részt vehettek a demenciával élőket és hozzátartozóikat támogató csoportokban.

A szakembercsapat a demencia ismertetésére, a betegség megelőzésére és késleltetésére, a kórral való együttélés megkönnyítésére alapozza őszi-téli szolgáltatásainak legjavát is.

Az Együtt erősebbek lehetünk a betegséggel szemben elnevezésű program során nevelő célú műhelymunkák lesznek a marosvásárhelyi plébániákkal partnerségben. Az összejöveteleken szakemberek és résztvevők a neurodegeneratív, vagyis az idegsejtek sérülésének és leépülésének betegségeiről beszélgetnek, így a demenciáról is.

E téma köré épül szeptember 28-án, az idősek világnapja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepély is, amelynek keretében a szépkorúak különféle tevékenységek által nyerhetnek jobb rálátást a betegségre. Bemutatják a Megbomlik az ész, megmarad a lélek kiadványt is, amelynek egyik része tudományosan, másik része tapasztalati úton mutatja be a demenciát, miközben konkrét tanácsokkal is ellátja az olvasót.

A Gyulafehérvári Caritas honlapján a kiadványról az ajánlóban olvasható:
Édesapám ötvenkilenc éves. Két éve agysorvadással diagnosztizálták, amelyet külső okok váltottak ki. Az okok megszüntetésének, az egészséges életmódnak és édesanyám gondos ápolásának köszönhetően állapota stabilizálódott: sem az agysejtek, sem a családtagok közti kapcsolatok nem romlottak tovább. Sőt: megerősödtek, elmélyültek, szeretettel teltek. „Minden rendben” — gondoltam egészen addig, amíg íróasztalomra nem került a demenciát és a demens betegek hozzátartozóinak kihívásait ismertető anyag. A szöveg gondozása közben belém nyilallt a felismerés: édesanyám két éve ápolja édesapámat panasz és vakáció nélkül. Szomorú a hangja, amikor beszélünk. Nem is hív már, nem akar küzdelmeivel terhelni. Hangom kicsalogatja belőle a fájdalmakat. „Nem mehet így tovább! Tennem kell érte valamit!” — tért vissza lelkem ereje, és már fogtam is a telefont, hogy kikapcsolódni hívjam őt a következő hétvégére. Sok embernek még ez sem adatik meg, mégis van remény!
Azt hittem, én dolgozom a szöveggel. Kiderült: ő is munkálkodik az én életemen. Hatása nem merült ki csupán az édesanyámra vonatkozó felismerésekben, hanem elgondolkodtató beszélgetések sorozatát indította el barátaim körében és az önreflexió áldásos munkáját a saját életemben.
Tapasztalataimból kiindulva szeretettel ajánlom a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának e kiadványát minden demenciával élő beteg és hozzátartozója számára! Kívánom, hogy igaz történetei és tanításai reményt keltsenek és megoldási lehetőségeket nyújtsanak önöknek arra vonatkozóan, hogyan gondozhatnák újult erővel szeretteiket és önmagukat! A kiadvány ITT olvasható. (Orbán Júlia)

A központ munkatársai a betegség megelőzését célzó csoportfoglalkozásokat is terveznek az Agyfenők nevű csoport indításával: agytorna, mentálhigiénés tevékenységek és sok más szakmai módszer teszi lehetővé a demencia megelőzését, késleltetését.

Egyéni és csoportos tájékoztatás, tanácsadás valamint támogatócsoport létesítése is részét képezi a szakemberek szolgáltatásainak, amelyeket demens betegek hozzátartozói számára nyújtanak. Az információátadás szükség szerint célirányos beavatkozásokkal egészül ki a demenciával élő betegek esetében. A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjába látogató érdeklődők szakkönyveket is kölcsönözhetnek a demencia témájában.

Érdeklődni és a demens betegeket gondozók számára kialakított támogatócsoportba jelentkezni a 0265 213 509-es telefonszámon vagy a tak@caritas-ab.ro e-mail-címen lehet.

A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának csoportfoglalkozásait a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság támogatja.

Orbán Júlia, Gyulafehérvári Caritas