Gondolatok az iskoláról 5. Iskolazacskós tanévnyitó

0
642

Németországban a nyári vakáció hat héttel rövidebb az itthoninál, így ott alig szusszantak fel a gyermekek az óvoda után, máris írni és olvasni tanulni indultak augusztus első felében. Pecks-Deák Klaudia írása a németországi tanévkezdésről.

Immár harmadik gyermekünk is beballagott az iskola kapuján. Sikerült időben elkészítenünk az óriási, fagyiostya alakú, sárkánnyal díszített iskolazacskót, amelyet teletömtünk apró ajándékokkal, gyümölccsel és édességgel. Ez lesz az útravalója iskolás évei első heteiben.

Az iskolai évet egyházközségünk papja nyitotta meg félórás, interaktív misével, de a misén a tanítónő is közreműködött. A pap távozás előtt megáldotta a gyerekeket, a tanítónő pedig egy-egy lufival köszöntötte az elsősöket.

A templomból szülők és gyerekek átvonultak az iskola udvarára, ahol rövid ünnepség keretében a felsőbb osztályos gyerekek énekkel, tánccal köszöntötték a kis újoncokat.

Németországban csak negyedik osztályig járnak a kisiskolások általános iskolába. Ötödik osztálytól iskolai teljesítmény alapján szétosztják őket a gimnáziumok, reáliskolák vagy szakiskolák intézményeiben. Így tehát a kisiskolások rövid időt töltenek az általános iskola padjaiban. Az évnyitó ünnepség keretében az alig hatévesek megismerkedtek tanító nénijükkel és az osztálytermükkel. Miközben a gyerekek az osztályokba vonultak, az iskola vezetősége megvendégelte az udvaron várakozó szülőket. Italok, kávé és palacsinta várta a szülőket és rokonokat. Az elsős tanévnyitót követően a családok általában éttermekben vagy otthon ünnepelnek tovább. Ez a nap csak az elsős gyereké, a családok tagjai szabadnapot vesznek ki, és megvendégelik a rokonokat, szomszédokat.

Amikor hazaérkeztünk, kidíszített bejárat fogadott: kis iskolászacskók lánca volt házunk bejárata fölé fűzve. A legnagyobbikra elsős fiam neve és iskolakezdésének dátuma volt felírva. Mai napig nem tudjuk, hogy ki lepett meg ezzel az ajándékkal. Talán a szomszédok, talán a barátok köszöntötték így a kisiskolást, mert Németországban így teszik „közhírré” azt, hogy elsős indult ki a kapun.

Pecks-Deák Klaudia

Vasárnap 37/2022

MEGOSZTÁS