Lengyelország vallási témájú műtárgyakat kér vissza Oroszországtól

0
535
A Rabkai Ülő Madonna szobra is az elveszett, keresett kincsek listáján szerepel. Fotó: Wikimedia

Lengyelország a második világháború során elrabolt hét műtárgy visszaadását kéri Oroszországtól, ezt Piotr Glinski jelentette be lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter szerdán Varsóban. Az országot a második világháború okán ért kulturális veszteség mértékét jóformán alig lehet felbecsülni, olyan magas a kár összege.

A kormányfőhelyettes Az üres képkeretek elnevezésű, a háború során a lengyel gyűjteményekből a németek és a szovjetek által elvitt műkincsekre emlékeztető kampány megnyitóján számolt be a Moszkvával szemben emelt újabb visszaszolgáltatási követelményekről. A varsói Wilanów kastélymúzeumban rendezett sajtóértekezleten Glinski elmondta: a világháború idején a megszállt Lengyelországból az akkori Szovjetunióba több százezer műtárgyat vihettek el. Az orosz múzeumi gyűjtemények és levéltárak elérhetetlensége miatt viszont nehezen meghatározható, hány lengyel műkincs található ma Oroszország területén – tette hozzá. Megerősítette: Lengyelország eddig diplomáciai úton több mint tízezer műtárgyra vonatkozó 20 visszaszolgáltatási kérelmet továbbított Moszkvának, az orosz kormány viszont eddig egyet sem bírált el.

A hét műtárgyat, nagyrészt vallási tárgyú, régi olasz mesterek műhelyeiből származó festményeket, amelyet most követelnek vissza, a moszkvai Állami Puskin Képzőművészeti Múzeumban azonosították. Glinski kiemelte, a nemzetközi joggal összhangban Oroszországnak vissza kell szolgáltatnia a háború során elrabolt műkincseket, ezek az ügyek nem évülnek el. Felidézte, hogy a II. világháború során először a németek, majd az oroszok vittek el egyházi, magán- és közgyűjteményekből műkincseket, értékeket, hozzátette: sok lengyel múzeumban mindmáig üres keretek találhatók, amelyek a háborús veszteségeiket jelképezik, innen ered a kampány elnevezése. A program során a veszteségekre emlékeztető táblákat helyeznek el tizenkét lengyelországi múzeumban.

A második világháború utáni becslések szerint a lengyel gyűjteményekből az állomány több mint fele, megközelítőleg 516 ezer műtárgy tűnt el, ezek egy része megsemmisült. Kizárólag a német támadás következtében elszenvedett lengyel károkról szóló, szeptember 1-én bemutatott lengyel parlamenti bizottsági jelentésben 19,3 milliárd zloty (kb. 20 milliárd lej) összegben jelölték meg a kulturális javak (múzeumok, műtárgyak, műemlékek) veszteségeit. Lengyelország 2015 óta több mint ötszáz, a második világháborúban eltűnt műtárgyat nyert vissza. A Glinski irányította tárca által összeállított, folyamatosan bővülő adatbázisban jelenleg mintegy 63 ezer keresett, a háború idején eltűnt műtárgy szerepel.

Forrás: MTI