Ferenc pápa és Kirill pátriárka egy későbbi időpontban másodszor találkozhat

0
543
Ferenc pápa találkozója Antonij volokolamszki metropolitával és az orosz ortodox egyház képviselőivel a kazahsztáni Nur-Szultanban. Fotók: CNA

Ferenc pápa szeptember 14-én, szerdán Kazahsztánban találkozott az orosz ortodox küldöttség vezetőjével, aki elmondta, hogy továbbra is napirenden van egy második pápai találkozó Kirill moszkvai pátriárkával – adta hírül a CNA.

Az orosz ortodox egyház külföldi kapcsolataiért felelős Antonij volokolamszki metropolita szeptember 14-én vatikáni újságírók egy csoportjának elmondta, hogy a pátriárka és a pápa közötti második találkozó jelentős előkészületeket igényelne.

A metropolita ragaszkodott ahhoz, hogy ezt a találkozót „jól elő kell készíteni”, és a végén egy olyan felhívást kell készíteni, mint amilyent Ferenc pápa és Kirill írt alá 2016-ban a kubai Havannában, a pápa és az orosz pátriárka első találkozóján. „Meg vagyunk győződve arról, hogy a pápa és a pátriárka közötti találkozó nagyon fontos, ezért a találkozó fontossága azt jelenti, hogy elő kell készíteni… ez nem egy olyan találkozó, ahol csak kávéznak” – fogalmazott.

A Nur-Szultanban tartott vallásközi csúcstalálkozó eredetileg a pápa és Kirill pátriárka találkozójának helyszínéül szolgált volna, amíg a pátriárka augusztus végén vissza nem lépett. A metropolita megjegyezte, hogy Ferenc pápa év eleji megjegyzése, miszerint az orosz pátriárka „ne váljon Putyin ministránsává”, „váratlan” volt és „nem használt a keresztény egység szempontjából”.

Ferenc pápa egy negyedórát négyszemközt találkozott Antonij metropolitával a világ- és hagyományos vallások vezetőinek 7. kongresszusa alkalmával a Nur-Szultan-i függetlenségi palotában. Az orosz ortodoxok képviselője elmondta: „a pápával való találkozás mindig nagyon szívélyes”. „A pápa üdvözletét tolmácsolta Kirill pátriárkának. Beszéltünk az orosz ortodox egyház jelenlétéről itt Kazahsztánban” – mondta. Beszélgetésük során Ferenc pápa megismételte, hogy szeretne egy második találkozót Kirillel – tette hozzá Antonij metropolita.

„Kötelezzük el magunkat tehát még inkább arra, hogy ragaszkodjunk ahhoz, hogy a konfliktusokat ne a hatalom eredménytelen eszközeivel, fegyverekkel és fenyegetésekkel oldjuk meg, hanem az egyetlen, az ég által megáldott és az emberhez méltó eszközzel: a találkozással, a párbeszéddel és a türelmes tárgyalásokkal, amelyek különösen akkor haladnak előre, ha figyelembe veszik a fiatalokat és a jövő nemzedékeket” – mondta.

Ferenc pápa az orosz ortodox metropolitán kívül négyszemközt találkozott Ahmed et-Tajjeb főimámmal, Urmas Viilma lutheránus érsekkel, III. Theophilus jeruzsálemi ortodox pátriárkával, valamint David Baruch Lau és Yitzhak Josef izraeli rabbikkal is.

A CNA híre alapján fordította Szász István Szilárd