„Isten nyugtasson, Jánoska!”

0
1126
Fotók: Antal Árpád Facebook-oldala

1984. június 5-én úgy halt meg Sepsiszentgyörgyön, egy robbantás miatt a 11 éves Vaszi Jánoska, akinek azóta sem találták meg a gyilkosát. Ha az ügyet nem is sikerült felgöngyölíteni és ha megkésve is, de szeptember 10-én, szombaton egy különleges szobrot avattak az emlékére és megkoszorúzták az ő és szülei sírját.

A város főterén állított Vitéz Mihály lovasszobor mellett 1984. június 5-én robbant pokolgép, amely egy 11 éves magyar fiú életét oltotta ki. A korabeli hatóságok a szobor megsemmisítését célul kitűző terrorcselekménynek könyvelték el az eseményt, az elkövetőt azonban nem azonosították. Az áldozat: Vaszi Jánoska idén töltötte volna be az ötvenedik évét. Az őt idéző emlékművet Sárpátki Zoltán szobrászművész készítette a város megbízásából és egy szirmait elhullató virágot ábrázol. Az alkotást Antal Árpád polgármester és Rápolti Éva, az áldozat testvére leplezte le. A polgármester beszédében megemlítette: Vaszi Jánoska ma már inkább János, lassan pedig János bácsi lenne, hiszen néhány héten belül betöltené az 50. életévét, talán már unokái is lennének.

„Nem láthattad, Jánoska, miként rombolták le épített örökségünk egy-egy kultikus darabját, hogy a helyükbe rideg tömbházsorokat húzzanak fel. Azt sem nézhetted végig, miként hurcoltak el ártatlan embereket az igazságért, hogy évekre sötét börtönökbe vessék őket, amiért ellene mertek szegülni a kommunizmusnak. Hány és hány fekete autó járta az utcákat Erdély-szerte… Nem láthattad, miként vált a rendszer napról napra egyre keményebbé és erőszakosabbá, hogyan lett az erdélyi magyarból egyszerűen csak magyarul beszélő román állampolgár – a végén már csak álmodni és sírni lehetett magyarul, s gondolkodni, csendben, magadban, ha volt még benned hit és erő. Rád emlékezünk és mindazokra az áldozatokra, akiket megfosztott az élettől ez a gyalázatos korszak. Álljon hát itt ez az emlékmű, mint örök mementó: juttassa eszünkbe, ha felejtenénk, hogy az elnyomás minden lelket megöl, minden lelket megbetegít, ezért soha, de soha nem szabad engednünk, hogy megismétlődhessék az, amit ellenünk, közösségünk ellen a kommunisták elkövettek. Nyugodj békében, Jánoska, Isten nyugtasson” – fogalmazott beszédében a polgármester.

A sepsiszentgyörgyi megemlékezés keretében levetítették Vörös T. Balázs és Filep Farkas Emlékmű helyett – Vaszi Jánoska emlékére című dokumentumfilmjét, valamint megkoszorúzták az áldozat és mára már elhunyt szüleinek a sírját. Puskás Attila, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége Kovászna megyei szervezetének alelnöke – aki éveket töltött el a robbantás körülményeinek a kutatásával – korábban úgy vélte, hogy a robbantás a kommunista állambiztonsági szervek diverziója volt, hogy a központi hatalom erre hivatkozva leválthassa a nem elég hatékonynak tartott székelyföldi magyar vezetőket. Ez meg is történt.
A sepsiszentgyörgyi szoborcsoportot Gir Radulescu bukaresti szobrász készítette, és 1982-ben Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor jelenlétében leplezték le. Az 1984. június 5-én a szobor mögött történt erős robbanás Vaszi Jánoska életét kioltotta, a szobrot azonban nem rongálta meg.

Az említett dokumentumfilm:

Forrás: MTI; Antal Árpád Facebook-oldala