Hit és művészet: Ars Sacra-fesztivál

0
742

Szeptember 17-én elkezdődik a kilencnapos Ars Sacra Fesztivál, az »őszi kultúraszüret«” – mondta Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke a XVI. Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóján Budapesten szeptember 10-én, szombaton. Az Ars Sacra Fesztivál üzenete: van reményünk és jövőnk: ebből a feltámadásból az egész életünkön keresztül tudunk erőt meríteni.

Több olyan kezdeményezéssel találkoztunk a közelmúltban, ahol a művészek, befolyásos vezetők és a média is összefogott egy olyan kulturális átalakulás érdekében, amely elősegíti a közjót, az egyetemes értékeket és az emberek találkozását. Augusztusban tartott csúcstalálkozót Rómában a Vitae Global Foundation, az Élet Globális Alapítvány ezzel a célkitűzéssel, ahol Ferenc pápa is részt vett és azt hangsúlyozta, hogy a művészek a szépség őrzői, a találkozás kultúrájának nagykövetei és az egész emberiség számára a remény tanúságtevői.

„Az Ars Sacra Fesztivál 16. évéhez érkezett, idén a mottó: »Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket« János evangéliumából vettük, mert azt gondoltuk, hogy ebben a békétlen világunkban valóban úgy szeressük egymást, ahogy Jézus szeretett minket. Az Ars Sacra Fesztivál gyökerei Párizs, Bécs, Brüsszel és Lisszabon után a Budapesten megrendezett, 2007. évi városmisszióhoz nyúlnak vissza. Azt látjuk, hogy az emberek éheznek az igazra, a szépre és a jóra. Úgy tűnik, hogy a mi kis kezdeményezésünket túlnőtte ez a fesztivál, amely másfél évzed során mára Európa több nagyvárosából bekapcsolódó rendezvényekkel bővült. Az Ars Sacra Fesztiválnak a célja az, hogy a kultúra mélyén lévő szakralitást a felszínre hozza a művészetek segítségével”, idézte a szervezőket a Magyar Kurír. Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona a XVI. Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta: az Ars Sacra Fesztivál 2022-ben több mint tíz művészeti ágban, nyolcvan településen, mintegy négyszáz programban valósul meg.

Az Ars Sacra Fesztivál elnevezésű rangos nemzetközi rendezvénysorozat idei mottója: „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” (Jn 13,34)

Üzenet a szakrálisból címen a Magyarországon kezdeményezett fesztiválhoz kapcsolódva idén szeptember 16. és október 14. között a kolozsvári Szent Mihály-plébánia égisze alatt a Szentegyház (I. Maniu) utca 4. szám alatti földszinti kiállítóteremben képzőművészeti tárlat nyílik, tájékoztatott Sabău-Trifu Cristina egyházművész, a kiállítás kurátora.

A hatodik alkalommal megszervezett tárlat az alapkoncepció szerint az evangéliumi örömhírt hivatott sugallni, a keresztény kultúrába kíván beépülni. Nyitott minden képzőművészeti műfaj iránt, a művészeti stílustól függetlenül. A kiállításra szánt műnek két feltételnek kell megfelelnie: a művészi minőségnek és a keresztény értékőrzésének. A kiállító művészek személyes meghívás alapján vesznek részt egy vagy két munkával, magyarázta portálunknak az Ars Sacra kiállítás kurátora.

Az Ars Sacra fogalom rejtélyes, szellemi és egyben hangsúlyos üzenetet hordoz. Mindenképp felelősségteljes erőfeszítést igénylő alkotásra utal. A többéves kolozsvári kezdeményezés szeretné felmérni az igényt a szakrális témák iránt, egyben ösztönözni a művészeket az ilyen jellegű alkotások létrehozására.

Az idei kolozsvári kiállítás megnyitója pénteken, szeptember 16-án lesz délután 5 órakor, ahol a kiállító művészek, az egyház képviselői, érdeklődők, művészetkedvelők részvételével, a kiállítást ismerteti Sabău-Trifu Cristina egyházművész, a kiállítás kurátora, közreműködik Bőjte Csongor segédlelkész és Bodó Márta, a kiállítás társszervezője. Az érdeklődők október 14-ig látogathatják az egyházművészeti tárlatot.

MEGOSZTÁS