Krisztus tanítványának lenni életre szóló döntés

0
620
Fotók: a temesvári püspökség sajtóirodája

A Temesvári Római Katolikus Püspökség Család- és Felnőttpasztorációs Irodája 2020 februárjában indította a világi felnőtt hívek számára szervezett képzését. Háromévnyi rendszeres online képzést követően a résztvevők szeptember 10-én a vizsga előtti utolsó alkalomra érkeztek a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorba. A mintegy 60 résztvevő örömmel élt a találkozás lehetőségével, hogy barátsággal megölelhessék egymást, és megvitathassák az eddig tanultakkal kapcsolatos kérdéseket.

Pál József Csaba megyés püspöknek a címben idézett buzdításával kezdődött meg 2020 februárjában a Temesvári Római Katolikus Püspökség Család- és Felnőttpasztorációs Irodája által a világi felnőtt hívek számára szervezett képzés. A tanfolyammal a szervezők célja támogatni a híveket abban, hogy missziós lelkülettel kapcsolódjanak be az egyes plébániák életébe, megerősödjenek a hitükben és fejlődjenek a keresztényi szolgálatban. Kezdetben a kurzust évente négy hétvégére tervezték, a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozására vonatkozó egészségügyi intézkedések miatt azonban a tanfolyam átkerült az online térbe, és szinte minden pénteken, több részben, internetes kommunikációs felületen zajlott. A kurzus elvégzését követően a hívek a plébánián preorátori (előimádkozó), csoportvezetői és lektori (felolvasó) feladatokat, ezen kívül a férfiak akolitusi szolgálatot vállalhatnak.

Háromévnyi rendszeres online képzést követően, számos előadással, új ismeretek elsajátításával, kérdésekkel és válaszokkal, tanúságtételekkel és meghívottakkal, akik nagy nyitottsággal és készséggel osztották meg tapasztalataikat, szeptember 10-én a résztvevők a vizsga előtti utolsó alkalomra érkeztek a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorba. A mintegy 60 résztvevő örömmel élt a találkozás lehetőségével, hogy barátsággal megölelhessék egymást, és megvitathassák az eddig tanultakkal kapcsolatos kérdéseket. Mint azt Pál József Csaba megyés püspök köszöntőjében elmondta, „a tanfolyam résztvevői hatalmas erőt képviselnek az egyházmegyében”. Öt dolog nagyon fontos: az imádság és az Istennel való kapcsolat, a szeretetetközösség Istennel és az emberekkel, a tanítványság, vagyis Krisztus tanítványának lenni, a szolgálat és az evangelizáció – hangsúlyozta bevezetőjében a főpásztor.

A találkozó két részből állt: délelőtt dr. Imogen Tietze referens és Pălie Veniamin lelkipásztor, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosa, délután Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános és Matieș Marin karánsebesi plébános koordinálta a programot, amelynek keretében a résztvevők hat kiscsoportban több kérdést is megbeszéltek. A találkozó első részében a résztvevők megvitatták, mit jelent Jézus tanítványának lenni, mi a Szentháromság, a megtérés, a bűnbánat, melyek az imádság formái, a Szentírás könyvei, az evangéliumok jellemzői, a Lectio divina, a keresztség szentségéhez tartozó jelek, a Szentlélek ajándékai, az Egyház mint Krisztus misztikus teste, mint Krisztus menyasszonya és mint Isten népe, a „szent, egyetemes és apostoli” Egyház – lényegében a tanfolyam első évének fő témáit foglalták össze. A második részben a jelenlévők az egyház szinodális útjáról és a szinodalitásról, az ökumenizmusról és a keresztény egység felé tett lépésekről, Ferenc pápa Christus vivit és Amoris laetitia apostoli buzdításáról osztották meg egymással véleményüket.

Az összejövetel végén Pál József Csaba megyés püspök és a szervező csoport több tagja megköszönte mindenkinek a részvételt, majd Szilvágyi Zsolt pasztorális püspöki helynök közölte, hogy a vizsga időpontját november 5-re tűzték ki.

Végezetül a megyés püspök szentmisét mutatott be a szalvatoriánus kolostor kápolnájában, amelyen Pălie Veniamin resicabányai plébános koncelebrált.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája