Két biztos kezdet házat nyitott szeptemberben a Caritas

0
763
Biztos kezdet ház Gyergyóremetén. Fotók: a Gyulafehérvári Caritas Facebook-oldala

Hivatalosan is „birtokukba vették” a kis lurkók Oroszhegyen a biztos kezdet házat szeptember elején. Az oroszhegyi volt a negyedik ház, ami a Biztos kezdet egy biztosabb jövőért program keretében jött létre. A nyitóünnepségen Isten áldását kérték a központba járó családokra és a Gyulafehérvári Caritas munkatársaira. Ezt követően szeptember 6-án az ötödik biztos kezdet ház is megnyílt, ezúttal Gyergyóremetén.

A Biztos kezdet egy biztosabb jövőért projekt célja, hogy választ adjon a 0−6 éves kisgyermeket nevelő hátrányos helyzetű családok igényeire és problémáira, valamint a biztonságos életkezdéshez szükséges feltételek biztosítása érdekében elősegítse e családok hozzáférését a megfelelő minőségi szolgáltatásokhoz.

A projekt helyszíne: Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Korond, Oroszhegy és Zetelaka (Hargita megye), Marosszentgyörgy (Maros megye). A támogatás értéke 728 654 euro, amelyből 619.355 EURO Norvég Alapokból, 109 299 euro pedig a román állam hozzájárulása.

A Caritas munkatársai már korábban elmondták, hogy a projekt célja egy integrált közösségi beavatkozási modell kidolgozása a hátrányos helyzetű kisgyermekes családok sajátos igényeinek kielégítésére, ugyanakkor a hat vidéki településen élő 60 állapotos nő, 240 0−6 éves gyermek és 120 szülő számára társadalmi-oktatási szolgáltatások és szociális-egészségügyi szakellátás biztosítása. A projektet helyi és országos szintű problémák hívták életre. A család ingerszegény környezete, a megfelelő ismeretek és az alapvető szolgáltatások hiánya miatt a gyermekek harmonikus fejlődése nem történik meg, és ez számos egyéb gondot is okozhat: nő az iskolaelhagyás kockázata, megromlik a gyermek-szülő kapcsolat, kialakulhat egy helytelen és bűnözői viselkedési magatartás, valamint a megfelelő készségek hiánya miatt nem lesznek képesek az önálló életvitelre. Ezekre a problémákra meggoldást jelent az olyan szolgáltatások kifejlesztése, amelyek által beavatkozhatunk a gyermekek életének első éveibe, akár még születésük előtt is – írták a projektről a Caritas munkatársai.

A biztos kezdet házakban a következő szolgáltatások lesznek: várandós gondozás, felkészítés a szülésre, gyermekágyas édesanyák támogatása, korai fejlesztőfoglalkozás különböző korcsoportokban, egyéni fejlesztés.

Forrás: a Gyulafehérvári Caritas Facebook-oldala; a Gyulafehérvári Caritas honlapja