A robotika-projekt zárókonferenciájára készül a Caritas

0
736
A projektcsapat tagjai kidolgoztak egy alapmódszertant, amely a fogyatékossággal élő, valamint eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésében alkalmazott padlórobotok használatára vonatkozik

2020 decemberében kezdődött meg a Robotasszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében című Erasmus+ projekt gyakorlatba ültetése. A program romániai zárókonferenciáját a tervek szerint október 19-én tartják majd Szatmárnémetiben. Az esemény keretében bemutatják a Robooks weboldalt is, amely minden érdeklődő szakember és szülő számára díjmentesen elérhető lesz, méghozzá négy nyelven.

A projekt megvalósítói: a budapesti Csodavár Alapítvány, a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány, valamint Szent József Rehabilitációs Központja által a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A pályázat célja ötleteket nyújtani szakembereknek és szülőknek azzal kapcsolatban, hogyan lehet a padlórobotokat különböző készségek fejlesztésére használni.

Az elmúlt közel két év alatt számos előrelépés, eredmény született a pályázat gyakorlatba ültetése terén. A projektcsapat tagjai kidolgoztak egy alapmódszertant, amely a fogyatékossággal élő, valamint eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésében alkalmazott padlórobotok használatára vonatkozik. Napvilágot látott továbbá két módszertani füzet: a Szókincsfejlesztés padlórobot segítségével, amely 19 gyakorlatot tartalmaz, valamint A problémamegoldó gondolkodás fejlesztése című, amely 9 gyakorlatot foglal magában. Működésre kész a pályázat keretében létrehozott Robooks weboldal, amelyen az érdeklődők az említett kiadványok mellett sok más hasznos anyaghoz férhetnek hozzá díjmentesen, négy nyelven: magyarul, románul, szlovákul és angolul. A kassai partnernek köszönhetően elkészült a magyarul beszélő, teknőc alakú padlórobot.

A két módszertani füzet gyakorlati alkalmazhatóságát az idei év első felében Szatmárnémetiben és Budapesten is tesztelésnek vetették alá – tájékoztatott Gnandt Gábor gyógypedagógus, a Szent József Rehabilitációs Központ munkatársa, a pályázat romániai koordinátora. A tesztelésbe Szatmárnémetiben 10 szakember és 10 szülő kapcsolódott be. A szülőktől elsősorban azzal kapcsolatban várt visszajelzéseket a projekt team, hogy a foglalkozás mennyire volt élményszerű – élvezte-e a gyerek a játékot és tetszett-e az aktivitás a szülőnek is, könnyű volt-e megérteni a füzetekben szereplő gyakorlatokat, mennyire volt motiváló a gyerek számára, hogy egy ilyen eszközzel és egy ilyen típusú játékban vehetett részt.

A projektpartnerek nemrégiben Szatmárnémetiben találkoztak, hogy egyeztessenek a további tennivalók kapcsán, valamint előkészítsék a romániai, magyarországi és szlovákiak projektzáró eseményeket. „A zárókonferenciák a pályázatnak nagyon fontos elemei, hiszen ezek alkalmával szakemberek és szülők számára nyitottá tesszük a Robooks weboldalt, és rajta keresztül a létrehozott szellemi termékeket: az alapmódszertant és a két, tesztelt módszertani füzetet” – tájékoztatott Gnandt Gábor. A romániai zárókonferenciára a tervek szerint október 19-én, szerdán, Szatmárnémetiben kerül sor.

Palincas Erika