Ferenc pápa szeptemberi imaszándéka a halálbüntetés eltörléséért

0
660

Kilencvennyolc országban több mint 35 millió ember kapcsolódott be a pápa imavilághálójába (imaapostolság), hogy együtt imádkozzanak a világ és az emberiség nagy szükségleteiért, amelyeket a szentatya havonta egy imaszándék formájában állít elénk. Szeptemberben ez a szándék: Imádkozzunk, hogy a halálbüntetés, amely sérti az ember méltóságát, szűnjön meg a világ minden országában. (Videó ITT.)

„A halálbüntetés határozott elutasítása megmutatja, hogy milyen mértékben tudjuk elismerni minden emberi lény elidegeníthetetlen méltóságát, és elfogad, hogy helye van ebben az univerzumban. Mivel ezt a legelvetemültebb bűnözőktől sem tagadom meg, nem tagadom meg senkitől, mindenkinek megadom a lehetőséget, hogy megossza velem ezt a bolygót, annak ellenére, ami elválaszt minket.” (Ferenc pápa, Fratelli Tutti, 269)

Minden ítéletnek hordoznia kell a reménység ablakát. A halálbüntetés nem nyújt igazságosságot az áldozatoknak, ellenben táplálja a bosszút. Ugyanakkor elhárítja az orvoslás lehetőségét az igazságszolgáltatás esetleges tévedése esetén. Másfelől pedig a halálbüntetés erkölcsileg alkalmatlan, mert szétrombolja a legnagyobb ajándékot, amit kaptunk: az életet. Ne felejtsük el, hogy az ember egészen az utolsó pillanatig menően megtérhet és megváltozhat.

Imádság

Jó Atyánk, aki eljöttél hozzánk Jézus Krisztusban.
A megbocsátás és az irgalom forrása
minden emberi nyomorúság előtt;
adj nekünk bátorságot, hogy elszántan szembeszálljunk
a halálos ítélettel, mint büntetéssel.
Semmilyen bűncselekmény, legyen az bármilyen természetellenes,
nem nélkülözheti a megtérés erejét és végtelen irgalmasságodat.
Bizalommal kérünk téged, hogy küldd el
Szentlelkedet, hogy bölcsességével ösztönözzön minket,
és az egész világon felszámolhassuk ezt a csapást,
alternatív utakat találva a károk helyreállítására,
és megmentsük a haláltól azokat az erőszaktevőket, akik ezt előidézték.
Ámen.

Forrás: Vatican News/kattima.hu