Jézus nélkül elveszettek. Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón

0
906

Zarándokok tucatjai népesítették be szombat délután a csíksomlyói kegytemplomot, a Szatmár megyei Kaplonyból, a magyarországi
Balatonkeresztúrról, Murakeresztúrról és Fityeházról is érkeztek zarándokok. Az ünnepélyes Mária-köszöntő a gyimesi hívek vezette imaórával kezdődött, majd délután öt órától a csíksomlyói egyházközség tagjai mondták az áhítatot, hat órától kezdődő szentmisét Tímár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója mutatta be.

Mária és József szemszögéből nézve Jézus volt az elveszett, nekik kellett megkeresni, pedig a valóság egészét nézve ők voltak az elveszettek, és Jézus jött el értük, hogy megkeresse és megmentse őket. Mi is így vagyunk Istennel. Lehet, hogy úgy érezzük, mi keressük Istent, ő az, aki elveszett az életünkből; valójában mi vagyunk Jézus nélkül az elveszettek, és ő az, aki keres és hív minket, és ha mi felé fordulunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy meg fog találni minket – hangsúlyozta az elsőszombati Mária-köszöntőn Tímár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. A Szűzanya köszöntésére ezúttal a határon túlról is jöttek zarándokok Csíksomlyóra.

Zarándokok tucatjai népesítették be szombat délután a csíksomlyói kegytemplomot és környékét. Ezúttal nemcsak a székelyföldi településekről érkeztek zarándokok a ferences Mária-kegyhelyre, hanem a Szatmár megyei Kaplonyból, a magyarországi
Balatonkeresztúrról, Murakeresztúrról és Fityeházról is. Az ünnepélyes Mária-köszöntő a gyimesi hívek vezette imaórával kezdődött, majd délután öt órától a csíksomlyói egyházközség tagjai mondták az áhítatot. A hat órától kezdődő szentmisét Tímár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója mutatta be. Prédikációjában a gyermek Jézus elvesztésének történetéről és annak időszerű vonatkozásairól beszélt. Azt mondta: elveszíteni egy gyermeket a legborzalmasabb dolog, rémálom lehet a szülő számára. Mária és József Isten fiát veszítette el, bizonyára számukra is rémálom lehetett, amikor egy nap után észlelték, hogy nincs velük Jézus. Hozzátette: aki Jézust keresi, az magát Istent keresi. Rámutatott: ma is gyakran elhagyjuk Istent, nem törődünk vele, egy ideig fel sem tűnik, hogy hiányzik az életünkből, de akik beismerik, hogy valóban ő hiányzik, elkezdik keresni. Máriához és Józsefhez hasonlóan lehet, hogy először rossz helyen keresik Istent, majd csak később találnak rá a templomban.

,,Bizony, Mária és József esetében is volt ebben a történésben némi irónia, ahogyan a mai világ helyzetét nézve is megláthatjuk ezt az iróniát. Jézus szüleinek eszébe sem jutott, hogy az Isten fiát az Isten házában keressék, ahogy ma is rengeteg embernek eszébe sem jut, hogy Istent a templomban keressék. Persze mondhatjuk teljes joggal, hogy nagyon sokféleképpen visszaéltünk mi, keresztények, a templom épületével és az istentiszteletekkel. Valóban nagyon sokszor és nagyon sok helyen semmivel sem könnyebb találkozni Istennel egy szentmisén, mint bárhol máshol. Lehet, hogy ami a templomban istentisztelet néven folyik, az csak eltávolítja az embereket Istentől, de valóban elegendő indok-e, hogy valaki, aki Istent keresi, bárhová más felé fordul, csak a keresztény egyház felé nem!? Hadd mondjam azt, testvéreim, hogy a keresztények vagy az egyházi személyek minden bűne ellenére is lehet találkozni Istennel a templomban, bármilyen meglepő is ez. József és Mária is meglepődött, amikor Jézust a templomban találták” – mondta Asztrik testvér.

Hangsúlyozta: valóban nem mindegy, hogy hol keressük Istent. Rámutatott: ha nem tudjuk, kit keresünk, akkor sokszor azt hisszük, hogy megtaláltuk Istent Allahban, Buddhában vagy más kitalált istenségekben. Hozzátette: Mária és József esete erőt, bátorítást adhat az istenkeresésben. Ők minden viszontagság ellenére megtalálták Jézust. Ha őszintén keressük, biztosan meg fogjuk találni.

,,Mária és József szemszögéből nézve Jézus volt az elveszett, nekik kellett megkeresni, pedig a valóság egészét nézve, ők voltak az elveszettek, és Jézus jött el értük, hogy megkeresse és megmentse őket. Mi is így vagyunk Istennel. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy mi keressük az Istent, ő az, aki elveszett az életünkből, de valójában mi vagyunk Jézus nélkül az elveszettek, és ő az, aki keres és hív minket, és ha mi felé fordulunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy meg fog találni minket” – hangsúlyozta a kegytemplom igazgatója. Hozzátette: Mária és József azért nem találták Jézust egy ideig, mert hiába ismerték, nem fogták fel, hogy ki ő. Annyira el voltak foglalva a mindennapok megélésével és annyira felfoghatatlan volt számukra a valóság, Jézus az Isten fia, mégsem értették azt, amit mondott nekik. Ebből az emberi mivoltukból fakadó korlátoltságukból adódóan keresték először rossz helyen Jézust, és ez is igaz ránk. Hiába ismerjük Jézust, egyszerűen képtelenek vagyunk felfogni, hogy ki is valójában Isten, de erre nincs is szükségünk, hiszen elég ha rábízzuk magunkat és megőrizzük a szívünkben, amit mond nekünk.

A szentmise után a csíksomlyói egyházközség ministránsai vezetésével az örvendetes olvasót imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben a csíkcsomortáni férfiak vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette. A következő Mária-köszöntő október elsején lesz.

Bíró István ferences sajtóreferens

Fotók: ferences sajtószolgálat