Diakónusszentelés Máriaradnán

0
895

Szeptember első szombatján, 3-án délelőtt a máriaradnai bazilikában szentmise keretében Pál József Csaba megyés püspök szerpappá szentelte Cocriș Rudolf Constantin teológiai hallgatót a temesvári egyházmegye számára.

A diakonátus a hármas papi rend első fokozata. A felszentelés által a diakónus a papi közösség tagja lesz, akinek egyik legfőbb feladata a különböző liturgiák keretében segíteni a püspököt és az áldozópapokat.

A máriaradnai liturgián koncelebrált az egyházmegyés lelkipásztorok népes csoportja. A főpásztor a meghívottak között üdvözölte a szeged-csanádi egyházmegye általános helynökét, dr. Kovács Józsefet, a Szent Gellért Szeminárium rektorát, és Veréb László spirituálist, akik figyelemmel követték a jelölt felkészülését.

A diakónusszentelés szertartása a jelölt bemutatásával kezdődött, majd a megyés püspök a szerpapok feladatairól és szolgálatáról szólt az egybegyűltekhez: zsolozsmázás az egyházért és az egész világért, nőtlenség, Isten és a nép szolgálatában, hithirdetés és karitatív szolgálat. Ezt követően a jelölt nyilvánosan kifejezte szándékát, hogy a diakonátust az Egyház szolgálatára és az egyházi előírások szerint kész vállalni, Isten iránti szeretetből és a nép javára. „Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned” – hangzott a főpásztor imája, miután a jelölt eléje térdelve tiszteletet és engedelmességet fogadott az egyházmegye mindenkori püspökének. A Mindenszentek litániáját, amely alatt a jelölt a teljes önátadás jeleként arccal a földre borult, Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista és az Exultate kórus tagjai énekelték. Ezt követően a főpásztor kézrátétele és imája által szerpappá szentelte a jelöltet, aki Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános segítségével magára öltötte a szerpapok jellegzetes stóláját és a dalmatikát. Végezetül a már felszentelt diakónus átvette a megyés püspöktől az evangéliumos könyvet, annak jeleként, hogy a szerpap egyik kiemelkedő feladata Isten igéjének hirdetése. – „Amit olvasol, azt hidd, amit hiszel, azt tanítsd, amit tanítasz, azt kövesd is” – hangzott a főpásztori intelem.

Szentbeszédében Pál Józef Csaba megyés püspök úgy fogalmazott: a diakónus feladatai közé tartozik, hogy kiszolgáltassa a keresztséget, őrizze és kiossza az Oltáriszentséget, eskessen és megáldja a házasulandókat, olvassa a Szentírást a híveknek, vezesse a hívek imádságát és temessen. – Ez a fiunk a Szentlélek kegyelmétől megerősítve segíteni fogja a püspököt és a papokat Isten Igéje, az oltár és a felebarát szolgálatában. Mindeközben Isten segítségével úgy kell viselkednie, hogy meglássák benne Jézus valódi tanítványát, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon. Neked, szeretett testvérünk, az Úr példát adott, és te is úgy cselekedj, hogy teljes szívvel teljesítsd Isten akaratát – mondta a főpásztor.

A szentmise végén Pál Józef Csaba megyés püspök hálát adott Istennek Cocriș Rudolf Constantin hivatásáért és szolgálatáért, megköszönve mindazok támogatását, akik papság felé vezető útján mellette álltak.
A diakónusszentelés agapéval zárult a máriaradnai kolostor ebédlőjében.

A temesvári püspökség sajtóirodája