Méltósággal leélt élet

0
821

Nem mindennapi esemény volt augusztus 30-án, kedden a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősek Otthonában, ahol meghívott vendégek társaságában köszöntötték fel a bentlakó Dani Ica nénit századik születésnapja alkalmából. A rendhagyó ünnepségen olyan meghívottak vettek részt, mint Böcskei László megyés püspök, Cristian Stef, a prefektus képviselője, Nacsádiné Csuka Melinda református lelkipásztor, Rajna József Caritas-igazgató, valamint művészek, zenészek és számos külföldi meghívott.

Már a kora reggeli óráktól nagy volt a készülődés az otthonban. A bentlakók sürögtek-forogtak, a ruhájukat csinosították. Voltak, akik a frizurájukat is megcsináltatták külön erre az eseményre, amelyre egyébként mindenki kiöltözött. Ezzel is tisztelegni akartak Ica néni előtt, aki a közösség nagyra becsült és mindenki által szeretett tagja. A jeles eseményre az ünnepelt unokái és hazautaztak külföldről, hogy a többi lakóval és gondozóikkal együtt köszönthessék Ica nénit, aki egyébként Erzsébet királynőt idéző öltözékben jelent meg, a maga jól megszokott méltóságteljes kisugárzásával.

Az egybegyűlteket Nagy Andrea, az idősotthon koordinátora köszöntötte, aki elmondta: Ica néni 2017-ben költözött a Szent Erzsébet Otthonba, nagytiszteletű Veres-Kovács Attila lelkipásztor ajánlására, mivel Ica néni felnőtt lánya gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, és szerette volna biztos helyen tudni a már akkor is nagyon idős édesanyját. „Az első perctől szimpatikus volt számunkra, ahogy beköltözött, mert mindenre nyitott, mosolygós néni volt, aki minden aktivitásban részt akart venni” − elevenítette fel. Hozzátette, az azóta eltelt évek során a mélységes hit, életigenlés, valamint az emberek és a napfény szeretete jellemezték Ica néni életét az otthonban. „Méltósággal és pozitív hozzáállással éli az életét. Mi mindannyian sokat tanulhattunk tőle” – fogalmazott.

A díszvendégek közül elsőként Böcskei László római katolikus megyés püspök szólalt fel, aki egy hatalmas csokor virággal köszöntötte fel Ica nénit, s rámutatott: milyen sokat elmond az idős emberekről a letisztult tekintetük, amely a tapasztalás útján szerzett bölcsességet tükrözi, és az élet valódi értékének a meglátását. Valamint a kezük, amely nemcsak a sokéves kemény munka eszköze, hanem odáig nemesedett, hogy önzetlenül adni tud, „jelzi, hogy az ember tud helytálló lenni, hogy az ember tud az ő szorgalmával mások szolgálatára lenni, az ember egy nyitott, befogadó, elfogadó, felemelő kézzé tud válni” – fogalmazott.

Dumitru Țiplea prefektus képviseletében Cristian Stef, a kormányhivatal titkára köszöntötte Ica nénit egy impozáns rózsacsokorral. Hangsúlyozta, az idősek a közösség fontos részét képezik, és ezért az idősek felkarolása, támogatása a kormányhivatal szívügye. A prefektus képviselője köszönetét fejezte ki az idősgondozóknak, és támogatásáról biztosította a Szent Erzsébet Otthont.

Ezt követően az idősotthon református lakóinak lelki vezetője, Nacsádiné Csuka Melinda mondott köszöntőt. Méltatta Ica néni mélységes hitét, és egy személyes emléket is felelevenített, miszerint Ica néni, amikor már nem tudott eljárni a várad-olaszi református templomba, amelynek egész életében gyülekezeti tagja volt, egy kicsi gyufásdobozba tette el a perselypénznek szánt összeget, és ragaszkodott hozzá, hogy minden vasárnap eljuttassák azt az istentiszteletre.

Az ünnepelt százéves Dani Ica néni azzal hálálta meg a kapott ajándékokat és köszöntőket, hogy szívhez szólóan elénekelte Az Úr csodásan működik című éneket – természetesen kívülről tudta minden sorát –, majd szóban is köszönetet mondott mindenkinek, aki jelen volt, hogy köszöntse.

Ezzel korántsem volt vége a műsornak, a születésnapi rendezvény ugyanis egy teljes, egynapos ünnepséggé nőtte ki magát. A délelőtti köszöntőket bőséges szeretetvendégség követte, melyhez három nagyváradi cukrászda, a Sweet Mocca, a Perla, valamint a Dorbob ajánlottak fel termékeket, megédesítve ezzel az idősek ünnepét, melynek fénypontja a hatalmas születésnapi torta volt, melynek tetején a ritka százas szám díszelgett. Ezzel párhuzamosan Fodor László hegedűművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia tagja játszotta el a Boldog születésnapot dallamát, majd az ebédhez is élő zenei aláfestést biztosított. Később az idősek hosszasan együtt nótáztak hegedűkísérettel.

Egy rövid délutáni pihenést követően este 6 órától élőzenés báli mulatság következett az Attis zenekar jóvoltából, akik visszajáró, kedves vendégei és jótevői az öregotthonnak. A bált az ünnepelt Ica néni kedvenc dalával, az Akácos úttal nyitották, majd jókedvű mulatság következett, melyhez újból csatlakozott Fodor László hegedűművész is, aki magával vitte alig kétesztendős kisfiát. A gyermek jelenléte méginkább feldobta a bentlakó szépkorúak hangulatát. A kicsiről közös fényképet is készítettek az ünnepelt Ica nénivel, ami kuriózumnak számít, hiszen a képen szereplő két személy közt 98 év a korkülönbség. A mulatság egészen este fél tízig tartott, és valódi élmény volt az egész közösség számára, amiért a szervezők és a Caritas Catolica képviselői köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik lehetővé tették ezt a rendhagyó ünneplést.

Szombati-Gille Tamás, Caritas Catolica