Őrsy László SJ köszöntése

0
826
Az Egyesült Államokban élő veterán magyar jezsuitát a rend általános elöljárója, Arturo Sosa SJ köszöntötte fel 101. születésnapján.

Őrsy László SJ július végén töltötte be 101. életévét a Baltimore-beli Colombiere jezsuita otthonban, s a jeles alkalomból felköszöntötte a Jézus Társasága általános rendfőnöke, Arturo Sosa SJ is (a tavalyi évben a rendkívül szigorú járványügyi intézkedések miatt nem nyílt mód személyes találkozásra).

A legidősebb magyar jezsuita 1921. július 30-án született. Huszonkét évesen kérte felvételét a rendbe, majd a zugligeti Manrézában végezte a noviciátust. Filozófiai tanulmányait Szegeden kezdte meg, majd 1946-ban külföldre távozott, és Rómában, majd Leuvenben folytatta teológiai tanulmányait. 1953-ban St. Asaphban végezte a terciát, a következő évben Londonban volt lelkipásztor, majd Rómában bienniumot végzett kánonjogból, és a Pápai Gergely Egyetemen doktorált. 1958–60-ban Oxfordban tanult polgári jogot, majd 1961–66 között Rómában a Gregoriana egyetemen tanított kánonjogot, közben spirituális volt az Angol Kollégiumban. 1967-ben a washingtoni katolikus egyetemen, 1968–73 között New Yorkban a Fordham Egyetemen teológiát, 1974–93 között pedig a washingtoni Georgetown Egyetemen kánonjogot tanított, és közben a katolikus egyetemen is oktatott. Professor emeritusként egészen a közelmúltig tartott jogi kurzusokat, és gyakran hívták előadni amerikai és európai egyetemekre is. Tucatnyi könyv, és számtalan cikk szerzője.

A Jezsuita Kiadó gondozásában Életerős zsinat címmel a II. vatikáni zsinatról írott könyve jelent meg először, A lélek terében című, eredetileg fél évszázaddal ezelőtt íródott könyvében pedig Isten akarata keresésének, illetve a szellemek megkülönböztetésének alapjait, valamint teológiai és gyakorlati szempontjait mutatja be. Legújabb, megjelenés előtt álló kötete a 2015 és 2020 között Dobogókőn, illetve Washingtonban mondott homíliáit gyűjti egybe. A Dyekiss Virág szerkesztésében készülő könyv Szerepünk az isteni színjátékban munkacímen készül.

Fotók: Georgetown Law / Brent Futrell; Colombiere Jesuit House, Baltimore; USA-EAST Jesuit Province / Mike Gabriele

Forrás: jezsuitakiado.hu

MEGOSZTÁS