Egyházmegyei díjban részesült Dobos Mihály, a debreceni Szent Anna-székesegyház kántor-karnagya

0
773

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a kolozsvári születésű Dobos Mihály kántor-karnagy 45 éves kántori és harmincéves debreceni szolgálatáért, valamint az egyházzenész családjáért mutatott be hálaadó szentmisét augusztus 22-én, a Boldogságos Szűz Mária királynő emléknapján a debreceni Szent Anna-székesegyházban. A főpásztor a szentmise keretében egyházmegyei elismerésben is részesítette az ünnepeltet.

„Az Úrnak dalolok egész életemben (…) Bárcsak fogadná tetszéssel dalomat” – a főpásztor a szentmise elején a 103. zsoltár szavaival köszöntötte az egyházzenészt. Az egyház és a szent liturgia szolgálatáért Dobos Mihály és családja életére Isten áldását kérte, valamint a Szűzanya közbenjárását, hogy az énekével, zenéjével a földi liturgiát összekösse a mennyei liturgiával.

A szentmise homíliáját Krakomperger Zoltán plébános mondta, aki először a Boldogságos Szűz Mária királynői méltóságának ünnepéről beszélt.

Ezt az emléknapot XII. Piusz pápa rendelte el 1954-ben, Szűz Mária mennybevétele hitigazsága kihirdetésének negyedik évfordulóján. Az emléknap tartalmát a II. vatikáni zsinat így tárja elénk: „A szeplőtelen Szüzet, aki mentes maradt az eredeti bűn minden szennyétől, földi életének végeztével az Úr testben és lélekben fölvitte a mennybe és a mindenség Királynőjévé magasztalta, hogy tökéletesebben hasonuljon Fiához, az uralkodók Urához.”

A plébános ezután a kántor-karnagyot méltatta, aki az ünnepség napján pontosan harminc éve segítette az egyházközséget Isten dicsőítésében és üdvözítő művének magasztalásában. Krakomperger Zoltán rámutatott: Dobos Mihály annak érdekében, hogy kántori szolgálata a lelkeket Istenhez és az égiekhez emelje, folyamatosan képezte ének-zenei ismereteit.

Hosszú, aprólékos munka után elkészítette a teljes egyházi év liturgikus énekeit, követve a Graduale Romanum énekrendjét. E munka eredményeként született meg a Magyar Graduale című énekeskönyv. A kiadvány öt kiadást ért meg, és az ország különböző templomaiban használják. Ma már a Szent Anna-székesegyházban minden szentmisén az egyház hiteles és gazdag énekeit énekelhetik – hangsúlyozta a plébános.

A Szent Anna-templom – jelenleg székesegyház – egykor híres kórusát, a Debreceni Szent László Kórust is Dobos Mihály szervezte újjá. A kórus 1996-ban Norvégiában nyert kórusversenyt, illetve 2001-ben a franciaországi Amiens-ben, de emlékezetes számos fellépésük hazánk különböző templomaiban is, köztük a Mátyás-templomban végzett szolgálatuk.

A jubiláló kántor 1994 óta minden hónapban egy orgonás áhítatot is szervezett. Emellett az ő érdeme az is, hogy Magyarország majdnem minden jelentős orgonaművésze megfordult a Szent Anna-székesegyházban. Ezeken a koncerteken az orgonairodalom jelentős része megszólalt.

2000-ben megszervezte az egyházmegyei kántorképzőt, amelyen 2019-ig négyévenként sokan szereztek kántori oklevelet. 2000-től nyolc éven át a Szent József Gimnázium ének-zene tanára volt, majd tanított Hajdúhadházon, Egyeken és a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban. Jelenleg Kabán szolfézst oktat. A tanításban elsődleges feladata a szakmai ismeretek átadása után nevelő természetű; célja az ifjúság zenei ízlésének formálása az örök értékek szerint.

Krakomperger Zoltán plébános Dobos Mihály eddigi életútjára tekintve megemlékezett az őt önzetlenül segítőkről és számos jóakarójáról, akik közül sokan részt vettek ezen a hálaadó szentmisén.

Ezt követően a plébános felolvasott három pályatársi és baráti üdvözletet. Dobi Bálint és felesége, Jakab Hedvig orgonaművész; Kovács Szilárd, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója és a pécsi bazilika orgonaművész zeneigazgatója; Karasszon Dezső orgonaművész, egyházzene-történész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara nyugalmazott egyetemi tanára, az Orgona és Egyházzenei Tanszak megalapítója köszöntötték levelükben az ünnepelt kántor-karnagyot.

Krakomperger Zoltán végül bejelentette, hogy Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke Dobos Mihály kántor-karnagynak, az egyházzene kimagasló szintű művelésének és a hitélet áldozatos szolgálatának az elismeréséül Pro communitate christiana – A keresztény közösségért-díjat adományozta. A díjat Palánki Ferenc megyéspüspök adta át a szentmise keretében.

A szentmise végén folytatódott az ünneplés: Szilágyi Gyula és Sárosi Dániel orgonaművészek koncertet adtak a székesegyházban barátjuk és pályatársuk, Dobos Mihály tiszteletére.

Forrás és fotó: Magyar Kurír/ Kovács Ágnes / Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye