Újraindul a marosvásárhelyi katolikus gimnázium megalapítási folyamata

0
643
Archív felvétel/Szőcs Csaba

A marosvásárhelyi önkormányzati testület a héten újraindítja a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásának jogi folyamatát. Az ezzel kapcsolatos határozattervezetről ma szavaznak a városi tanácsosok.

Frunda Csenge, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati frakciójának vezetője a Krónikánka nyilatkozott a friss hírekről: a törvény értelmében az önkormányzatnak augusztus végéig kell szándéknyilatkozatot elfogadnia az iskolaalapításról ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévben újra önálló tanintézetként működhessen a katolikus gimnázium. A szeptemberben kezdődő 2022-2023-as tanévben az iskola a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működhet. A nyári vakáció alatt az iskolaépület tulajdonosa, az Erdélyi Római Katolikus Státus és a katolikus iskola diákjainak szülei is kezdeményezték a magyar tannyelvű római katolikus felekezeti iskola újraalapítását. Ez alapján született meg a határozattervezet, amelyről ma szavaznak a városi tanácsosok.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk: május 4. óta bizonytalan helyzetbe került a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, miután a bukaresti Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette az intézményt létrehozó miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A perek az intézmény megszűnéséhez vezettek. Azóta az iskola, annak vezetősége, munkaközössége és a gyorsan reagáló szülők összefogásának köszönhetően a Bolyai Farkas Elméleti Líceum keretében működik.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében, és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

Forrás: MTI