Családos tábort tartottak Erdődhegyen

0
963
Fotók: Deac Barbara Yvon

„Az életszentség családi útjai” mottóval tartották meg a 14. egyházmegyei családos tábort Erdődhegyen augusztus 17−20. között. A Szatmári Római Katolikus Püspökség család munkacsoportja által szervezett négynapos táborban a szatmári egyházmegye számos pontjáról 10−12 család érkezett, akiknek nagy része már nem volt idegen egymás számára, hiszen többségük „visszajáró” a táborba. Az új tagokat is szeretettel, nyitottsággal fogadják, ennek köszönhetően könnyű a beilleszkedés. A táborban lehetőség nyílt a testi-lelki töltődésre egyaránt.

A tábor közös szentmisével vette kezdetét, melyet Tatár Zoltán bélteki plébános celebrált. A szentmisének egy igazán lélekemelő hely, a Donáth-kápolna adott otthont, amely a várostól távol eső dombon található, ezáltal nem csak lélekben, de fizikailag is lehetőség nyílt a hétköznapokból való kiszakadásra. Az első este a ráhangolódás, ismerkedés jegyében zajlott, amely kiegészült az újratalálkozás örömével, valamint Kati néni ízletes ételei is nagyban hozzájárultak a családias légkör kialakulásához.

Minden reggel közös imádsággal és a napi evangélium meghallgatásával indult, ezt követték a házaspárokat segítő előadások, beszámolók, amelyek „a család az életszentség útján” téma köré csoportosultak. Lepedus István arra világított rá, hogyan valósulhat meg az életszentség a családban feleségként, férjként. Később Micaci Cristian által betekintést kaphattak a résztvevők a Rómában megrendezett családos világtalálkozó részleteibe. Szolomayer Sándor lelkipásztorral arról elmélkedhettek a házaspárok, mennyire fontos az Istennel való kapcsolatban az imádság, hiszen ez képezi a medrét az életszentségnek. Majd meghívott házaspárokkal kiegészülve (Ármos Brigitta és Attila, valamint Havas Tamás és Klacsmányi Éva) szó volt a családok és papok közös munkájának fontosságáról.

Fórumbeszélgetés keretében érintve voltak a családokat foglalkoztató témák, mint a válás, a szociális szegénység és a gyász a családban. A fórumbeszélgetést Fehér Imola, Szabó Réka, Tripon Diána és Székely Ildikó vezette. Az előadásokat, beszélgetéseket a napi feladatok egészítették ki, amelyek lehetőséget adtak a pároknak, hogy újabb oldalukról ismerhessék meg egymást, olyan témákat is érinthessenek, amelyekre talán a hétköznapokban nincs lehetőség.

Ahhoz, hogy a házaspárok zavartalanul részt vehessenek a délelőtti programokon, a szervezők a gyermekek számára különböző programokat biztosítottak: kézműveskedés, gyöngyfűzés, játszóterezés fagyival, valamint volt a gyerekek által nagyon várt lovas-szekerezős, állatsimogatós program. A gyermekek között is új barátságok születtek, rengeteg új élménnyel gazdagodtak a felvigyázó fiatalok és óvónénik által.

Délutánonként a házaspárok is különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, Szerémi Annamáriával csodás ékszereket készíthettek a hölgyek, amíg a férfiak Boca Ildikóval sajátíthatták el a kosárfonás alapjait, valamint Lévai József a bőrdíszművességgel ismertette meg a párokat.

Az estéken a kötetlen családi idő, a közös játékok, a tábortűz, az éneklés kapta a főszerepet. Mindenki „ajándékokkal” megerősödve térhetett haza.

Iociac Kerekes Tünde

MEGOSZTÁS