150 éves a temeshidegkúti templom

0
820
Fotók: gerhardus.ro

A lippai plébániához tartozó Temeshidegkút római katolikus közössége augusztus 4-én ünnepelte a templombúcsút, ugyanakkor az impozáns templom építésének 150. évfordulóját. A szentmisét Cădărean Ion lippai plébános és Ulrich Letzgus reutlingeni diakónus celebrálta.

A meghívottak között volt Regina Lochner, Németország temesvári konzulja, dr. Doru Sinaci Arad megyei alprefektus, Răzvan Cadar, az Arad Megyei Tanács alelnöke, dr. Johann Fernbach, a Bánsági Német Demokrata Fórum elnöke, Peter-Dietmar Leber, a németországi Landsmannschaft Banater Schwaben elnöke, Erna Paler, az Adam Müller Guttenbrunn Alapítvány vezetője és Walter Altmayer, a Landsmannschaft nemrég megnyitott temesvári irodájának vezetője. A szentmise után Franz Metz, Simona Negru, Wilfried Michl és Anna Maria Popan közreműködésével egyházzenei koncertet tartottak, amelyen bánsági zeneszerzők művei csendültek fel.

A liturgia előtti a jelenlévők megtekinthették a temeshidegkúti plébániát bemutató kiállítást, amelyet kifejezetten erre az eseményre rendeztek be az orgonakarzat alatt, és amely a templomról, a papságról, az iskoláról, a férfikórusról, a zenei archívumról, valamint a plébánia levéltárából és Jakob Pless helyi plébános hagyatékából származó könyvekből és fényképekből állt. A koncert előtt Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros mutatta be a plébánia és a templom történetét, Franz Metz orgonaművész pedig megszakította a koncertet, hogy a mellékoltárról, a spanyol barokk festő, Murillo Mária-képének 19. századi másolatáról beszéljen.

A temeshidegkúti közösség tagjai az idei templombúcsú alkalmából igyekeztek támogatást gyűjteni a templom felújításához – mondta a polgármester. A sekrestyében és a karzaton folyó munkálatokészrevehetőek, de további támogatásra van szükség az eredeti falfestés visszaállításához, és időszerű a templom külső felújítása is. A templom orgonája értékes, de szinte lehetetlen játszani rajta, mert javításra és karbantartásra is szorul, amiről Metz a koncert végén be is számolt a résztvevőknek.

Forrás: A temesvári egyházmegye sajtóirodája