Nincs búcsú virrasztás nélkül – Kacsikára zarándokoltak a csángók

0
1029
Fotók: MCSMSZ

A moldvai csángó magyaroknak a kacsikai zarándoklat felér a csíksomlyóival, így fontos, hogy mindkettőn részt vegyenek. Idén augusztusban is megszervezte a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) kacsikai utat, teszik ezt már hosszú évek óta. A csángók el sem tudják képzelni, hogy ha pünkösdkor ott vannak Csíksomlyón, ne legyenek ott Nagyboldogasszony ünnepén Kacsikán.

Idén 250 ember utazását szervezték meg, 21 faluból. A zarándoklat augusztus 14-én, 14 órakor, Pusztinán, magyar nyelvű szentmisével kezdődött. Ugyanezen a napon Pusztinán Szent István-búcsú is volt. 2015 óta tartanak zarándoklat-nyitó magyar nyelvű szentmisét Pusztinán a kacsikai búcsú előtt. Az idei szentmise főcelebránsa Varga András bogdánfalvi plébános volt és a pusztinai születésű Laslau Narcis, újmisés pap koncelebrált. A szervezők kiemelték, hogy különösen hálásak Iuliana Sascaunak, aki a misén elhangzott énekeket lelkiismeretesen gyakorolta a kórussal, Anton Diacu pusztinai plébánosnak az együttműködésért, Varga András plébánosnak a lélekhez szóló prédikációért. A sikeres ünnepi alkalom a sok év munkájának is köszönhető, ugyanakkor a nyitottságnak, kommunikációnak és a diplomáciának is egyaránt – vallja az MCSMSZ.

A zarándokok öt nagy busszal indultak Kacsikára, ahol vasárnap délután román nyelvű ifjúsági misét tartottak, míg este fáklyás körmeneten vehettek részt a zarándokok. Sokan a templomban virrasztottak, ez nagyon fontos a moldvaiak számára, számukra nincs búcsú virrasztás nélkül: térden imádkozva járják körbe az oltárt – ez még ma is élő hagyomány, akár 70 évesek számára is. Hétfőn, augusztus 15-én közösen énekelve érkeztek a zarándokok a magyar szentmisére. A román nyelvű búcsús szentmisén pedig a hívek könyörgésének egyike magyar nyelven is elhangzott, amelyet az MCSMSZ vallásfelelőse, Fazakas-Timaru Carina olvasott fel. A zárómise után pedig mindenki hazatérhetett a falujába és magával vihette a Mária kegyhelynél megszentelt virágot, gyógynövényeket.

Forrás: MCSMSZ