A hatodik Erdélyi Magyar Örmény Ifjúsági Kalákatábor Marosvásárhelyen

0
791

Az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége műemlékvédő ifjúsági tábort szervezett augusztus 8–12. között Marosvásárhelyen.

Először 2014-ben szervezték meg a hagyományőrző tábort azzal a céllal, hogy az erdélyi magyarörmény fiatalok és barátaik megismerjék a közösség múltját. Cél az is, hogy a fiatalok az örmény sírokat felkutassák, dokumentálják, innen ered az a név, ahogyan a tábort emlegetik: kriptatábor. Az örményekhez köthető épített örökséget is szeretnék jobban megismertetni a fiatalokkal.

Az idei táborban 10 marosvásárhelyi, kolozsvári, csíkszeredai és gyergyóremetei fiatal vett részt. Ők azzal a céllal gyűltek össze, hogy felkutassák örmény gyökereiket, közelebb kerüljenek az örmény múlthoz és kultúrához. A táborozókat dr. Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület elnöke és két szakképzett pedagógus irányította.

Az első nap ismerkedéssel telt el, megannyi érdekes csapatépítő játék és beszélgetés során.

A második nap munkával telt, a tábor ifjúsága egész napját a kutatómunkának szentelte. Őseik nyomdokába léptek, felkutatva és lejegyezve a Marosvásárhelyen valaha élt örmények emlékét. A katolikus temetőben vélhetően örmény nevűek sírját fényképezték, a sírokon talált információkat táblázatba gyűjtötték, majd további információkat keresnek a felkutatottakról.

Örmények mindenhol ott vannak? Élménydús napot zártak harmadik nap a táborozók: a fárasztó kutatómunka mellett érdekfeszítő városnézésen is résztvettek. Megismerték Marosvásárhely építészeti ékkövét, a Kultúrpalotát, és a város egyik legjelentősebb kulturális örökségét, a Teleki Tékát. Nagy meglepetésükre mindenkét hely történelmi ismeretetőjében örményekre is bukkantak. Az estét a nap során összegyűjtött tudásuk alapján megszervezett Ki mit tud?-versennyel zárták.

A negyedik nap az utolsó vacsoráé volt, egy kulturális idegenvezetői sétának köszönhetően beható ismeretet szereztek a marosvásárhelyi örmények múltjáról, még az állatkertbe is ellátogattak, ahol interaktív játékok által felfedezhették az állatkert lakóit, ezután következett a tábor utolsó vacsorája frissítő dinnyeevéssel és sok jókedvvel megkoronázva.


A, ötödik, zárónap mottója: viszontlátásra. A 2022-es kriptatáborban az örmény fiatalok kulturális élményekkel, megerősödött identitástudattal, örök barátságokkal és szép emlékkel megrakott batyukkal hazafeléi ndultak .

Forrás: a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület Facebook-oldala