Legyetek a nyitott kapuk szakértői

0
718

Augusztus 16-18 között a Bákó megyei Luncani kármelita kolostorában tartották meg az évenként esedékes általános gyűlésüket a Romániai Női (CRSM) és Férfi (CSMR) Nagyobb Szerzetesi Elöljárók Konferenciái.

Az utóbbi két évben virtuális módon megszervezett gyűlés után a résztvevők nagy örömmel üdvözölhették egymást szemtől szembe a festői környezetben.

A helyszín választását az idei találkozó témája is indokolta: az ökológiától az „ökoméniáig”. Az idei téma egy három éves ciklusnak a záróakkordja, amelynek kulcsszava az átalakulás. A korábbi két év témái: A krízistől az identitásig (2020-as év), A különbözőségtől az egységig (2021).

A képzési nap alapját a Laudato Si lelkiségében való elmélyedés képezte. A második nap a megszentelt életért felelős püspök Ioan (Călin) Bot az átalakulás fogalmát biblikus szempontból mutatta be. A teremtés, a színeváltozás és a feltámadás misztériumát szemlélve a megszentelt életet élők hivatása az, hogy átváltozzanak olyan emberekké, akik úgy láthatják Istent, ahogyan ő van. Isten képére és hasonlatosságára alakulni: ez adja a szerzetesi élet hitelességét. A szerzeteseknek a nyitott kapuk szakértőinek kell lenniük, az ő feladatuk, hogy nyitva tartsák az emberek és egymás számára a kaput, mondta elmélkedésében a püspök.

A talákozó a két rendfőnöki konferencia tanácsának megválasztásával és a jászvásári püspök által bemutatott szentmisével fejeződött be. A női konferencia újonnan megválasztott elnöke: Homa Ildikó, a szociális testvérek provinciálisa, elnökhelyettes: Veridiana Bolfa, a bazilita nővérek provinciálisa, tanácstagok pedig Bernaveta Ciobanu, a ferences missziós nővérek provinciálisa, Maria Leale, a Jézus Szíve nővérek és Marjena Maj, a missziós kármelita nővérek delegátusai. A férfi konferencia újonnan megválasztott elnöke: Pătrașcu Damian minorita provinciális, elnökhelyettes: Leon Budău kapucinus provinciális, tanácstag: Vincențiu Ghiurcă, a keresztény iskolatestvérek elöljárója.

Homa Ildikó SSS, a szociális testvérek elöljárója és a CRSM elnöke

MEGOSZTÁS