Harangszentelés a csíkajnádi kápolnánál

0
900

Augusztus 14-én, vasárnap az épülő Szent Ilona-kápolnánál harangszentelésre gyűltek össze Ajnádon. A 39 kilogrammos harangot Lázár Imre udvarhelyi harangöntő műhelyében készíttette és adományozta a közösségnek Máté József és lánya, Mária, valamint ifj. Máté József és családja.

A csíkajnádi közösség, a plébánia és a projektet megvalósító Szent István Egyesület buzgólkodása nyomán a csíkajnádi Szent Ilona-kápolna harangja vasárnap megszólalt. ,,Miközben nyugaton templomokat hagynak el, mi építünk és harangot helyezünk templomaink tornyára. Templomot építünk, mert hiszünk az Istenben, nemzetünkben, a családokban és a megmaradásban. Harang szólal meg örömünnep alkalmával, győzelmet, de gyászt is hirdetni vagy éppen nagyidő elején”, írta Borboly Csaba a közösségi médiában.

Amire egy közösségnek szüksége van, az Ajnádon adott, ha valaki bajba kerül, összefog a közösség érte, és az ünnepeket is közösen élik meg.

A harangot Tankó Szilveszter plébános szentelte meg, ünnepi beszédet mondott Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnök, a helyiek nevében pedig Szőgyör Loránd és Bogos Róbert. Ezt követően a harangot felszerelték a toronyba és megszólaltatták.

,,Nagy utat járt be az ajnádi közösség a kápolna tervezési folyamatában, most már áll az új kápolna, szól a harang. Köszönet id. és ifj. Máté József és családjának az új harangért.” Köszönetet mondtak mindenkinek, jelenlevőknek, a támogatóknak, azoknak, akik az előkészületekben munkát vállaltak, az ajnádi tűzoltóknak és egyháztanácsosoknak segítségükért.

Az ünnepi alkalommal közösségi napra és közös ebédre hívták meg a híveket, együttlétre a kápolna körül, hiszen a Szent István Szervezet közel 1 hektár területetét így emberek, élet töltötte be. Jó volt együtt lenni a kápolna körül olyan közösségben, amely tenni akar és áldozatot vállal.

Fotók: Antal Domokos

Forrás: www.csikajnad.ro, csíkajnádi Szent István-szervezet