Agytorna, tánc, sok kedves szó: bővül az időseket foglalkoztató programkínálat Marosvásárhelyen

0
597
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Ez a nyár elsősorban a tánctanulásról szól a színes programokat kínáló Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjában Marosvásárhelyen. Szenior élménytánc ritmusai szűrődnek ki a Caritas Ház elfüggönyözött terméből, ahol az idősek vidám táncokat gyakorolnak a Caritas munkatársával. A szomszéd teremben ülő kollégákat furdalja a kíváncsiság, s hogy mennyire jó lehet az a tánc ott bent, onnan tudják, hogy ritmusra ebédelnek az ebédlőben, és dobolnak a lábukkal az asztal alatt. A tervek szerint pedig új programok is lesznek nemsokára.

A vidám, aktív, egészséges élet a szépkorúakat is megilleti. Ezzel bizonyára azok is egyetértenek, akik szeretnek társaságba járni, és szívesen látogatják a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központját. Nem hiába, hiszen itt évszaktól függetlenül egyéni igényeikre szabott és érdeklődési körüknek megfelelő tevékenységek várják őket. Napi rendszereséggel megtartják a szépkorúak tornáját, emellett angol és német nyelvű tevékenységek is zajlanak. Az idősek részt vehetnek mentálhigiénés, lelki egészségmegőrző csoportfoglalkozásokon és klubtevékenységeken, átélhetik egy olyan közösség megtartó erejét is, amely daganatos betegeket támogat. Ebbe a csoportba folyamatosan jelentkezhetnek daganatos betegségben szenvedő idősek.

Mivel többen jelezték, hogy szívesen megtanulnák a számítógépes eszközök használatát, a Gyulafehérvári Caritas munkatársai hamarosan alapszintű számítógépkezelő foglalkozásokat is beiktatnak az idősek mindennapjaiba. Várhatóan újabb csoport is alakul Agyfenők néven, amelynek fő tevékenységét játékos és szórakoztató agytornagyakorlatok képezik majd. Idén nyáron táncórákat is tartanak a központban Szenior élménytánc néven. Mindemellett a központ munkatársai és segítőkész önkéntesek rendszeres sétákra kísérik az időseket Erdély különböző látványos pontjain. Az időjárástól függetlenül, heti rendszerességgel, fergeteges römipartik is zajlanak az intézményben.

Forrás: Orbán Júlia, Gyulafehérvári Caritas