Prioritás az örmény identitás megőrzése

0
621
Szergej Minaszjan örmény nagykövet és Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény katolikus apostoli kormányzó Gyulafehérváron

Szergej Minaszjan örmény nagykövet Kovács Gergely érsekkel találkozott Gyulafehérváron augusztus 8-án. A gyulafehérvári főpásztor, aki egyben a romániai örmény katolikus hívek ordinariátusának apostoli adminisztrátora is, az erdélyi örmény rítusú katolikusok kulturális és örmény identitásának megőrzéséről beszélt, közös tevékenységekről, ugyanakkor az egyedi vallási és rituális jellegzetességek megőrzéséről is egyeztettek.

Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek, a romániai örmény katolikus hívek ordinariátusának apostoli adminisztrátora augusztus 8-án Gyulafehérváron találkozott Szergej Minaszjannal, az Örmény Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott romániai nagykövetével.

A találkozó során a felek az erdélyi örmény katolikus közösség lelki életének szervezésével kapcsolatos kérdések széles körét vitatták meg. A szervezési kérdések mellett a felek egyetértettek abban, hogy az egyik prioritás az örmény nyelvű vallási szertartások örmény nyelven történő megtartása az örmény katolikus egyházban, mert ez hozzájárul az örmény identitás megőrzéséhez. Egyetértettek abban, hogy fontos az erdélyi örmény katolikus közösség történelmi öröksége, annak sajátosságai, amelyeket őrizni és tanulmányozni kell.

A felek egyetértettek abban, hogy intézkedéseket kell hozni a közös érdekű, megvitatott kérdések előmozdítása érdekében, közös tevékenységek végzésével és az egyedi vallási és rituális jellegzetességek megőrzésével, közölte Örményország romániai nagykövetsége a közösségi médiában.

A találkozó végén a nagykövet megköszönte Kovács Gergely érseknek a szívélyes fogadtatást és a konstruktív megbeszélést.

Forrás: gyulafehérvári érsekség/Embassy of Armenia to Romania