Útravaló és tartalék keresztény életutunkon

Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón

0
1333

Adja Isten, hogy ne csak a mai alkalommal, hanem sokszor, ahányszor szükségünk van, legyen részünk a Tábor-hegy örömében, amely mindig útravaló és tartalék keresztény életutunkon – mondta az Urunk színváltozása ünnepén tartott elsőszombati Mária-köszöntőn Bőjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke. A Szűzanya tiszteletére ebben a hónapban is több ezren érkeztek Csíksomlyóra. Az ünnepen szolgálatot vállaltak a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót előkészítő önkéntesek is.

Zarándokok ezrei népesítették be augusztus 6-án, szombaton délután a csíksomlyói kegytemplomot és környékét. Az ünnepélyes Mária-köszöntő a gyimesi hívek vezette imaórával kezdődött, majd délután öt órától a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót előkészítő önkéntesek végezték az áhítatot. Mintegy 150 fiatal vállalt szolgálatot az ünnepen.

A hat órától kezdődő szentmisét Bőjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke mutatta be. Prédikációjában a keresztény ember mindennapi életében megnyilvánuló istentapasztalatokról beszélt.

,,A mai ünnep kapcsán arra emlékezünk, hogy az Úr Jézus a kiválasztott három kedvenc tanítványt és felvitte a tapasztalat hegyére, a Tábor-hegyére. Ennek előzményeként a Szentírásban olvassuk, hogy nyolc nappal azelőtt az Úr Jézus az ő szenvedéséről beszélt, és az apostolok értetlenkedve hallgatták, hogy hogyan történhet meg, hogy az ő dicsőséges csodatévő uruk majd szenvedni fog. Így a tanítás folytatásaként a mai Evangéliumban arról hallunk, hogy az Úr Jézus az elméleti oktatás után az apostolokat felvitte a tapasztalat hegyére, a tapasztalat helyére, és ott nyilvánvalóvá tette a keresztény, Krisztus-követő embernek, a közösségnek azt, hogy milyen tapasztalatok várnak rá, hogy milyen tapasztalatokon megy át az, aki Krisztushoz csatlakozik. Ez számunkra is nagyon fontos. Legyen szó a mindennapi keresztény életünkről vagy elsőszombati zarándoklatról, önkéntességről, például akik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót szervezik és azt készítik elő, hogy az egyházmegye ifjúságának egy keresztény, vallásos istentapasztalata legyen. Sokféle előzményekkel, sokféle tapasztalattal jöttünk ide, és abban remélünk, bízunk, hogy jó tapasztalattal gazdagodunk és azzal távozunk majd” – mondta Mihály testvér. Rámutatott: ahhoz, hogy jó tapasztalatokkal távozzunk, tanulnunk kell Jézus tanítványaitól, a Szűzanyától, és arra kell figyelnünk, hogy nemcsak templomi körülmények között, vallásos környezetben legyen istentapasztalatunk, hanem a hétköznapokban is.

,,Ha jó elhatározással és törekvéssel megyünk haza, akkor reményünk lehet, hogy bármilyen élethelyzetben olyan tapasztalatokra, élményekre teszünk szert, amely minden erőfeszítést, energiát, befektetést kárpótol és megér, ahogyan az apostolok esetében is volt. Adja Isten, hogy ne csak a mai alkalommal, hanem sokszor, ahányszor szükségünk van legyen részünk a Tábor-hegy örömében, amely mindig útravaló és tartalék keresztény életutunkon” – zárta prédikációját Bőjte Mihály.

A szentmise után ugyancsak a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót előkészítő fiatalok vezetésével a világosság olvasóját imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben is a CSIT önkéntesi vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette. A következő Mária-köszöntő szeptember 3-án lesz.

Bíró István ferences sajtóreferens

Fotó: ferences sajtószolgálat

MEGOSZTÁS