Mindazzal nevelünk, amik vagyunk, amit teszünk. Iskolanővérek a tudomány szolgálatában

0
463

A Boldogasszony Iskolanővérek rendjének tagjai több évtizede orvosbiológiai kutatásokban vesznek részt az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az Alzheimer-kór a hatodik helyet foglalja el a vezető halálozási okok listáján.

Az 1980-as évek végén (1986-tól) David Snowdon professzor a Minnesota állambeli Mankato térségében kezdett foglalkozni az öregedés folyamatával. Miután Snowdon 1990-ben a Kentuckyi Egyetem munkatársa lett, vizsgálatait kiterjesztette az Alzheimer-kórra is. 1991-től a Boldogasszony Iskolanővérek valamennyi, az AEÁ területén élő szerzetese, aki betöltötte a 75. életévét – mint kutatási alany – bekapcsolódhatott a vizsgálatokba. A több évtizeden át tartó felmérésben összesen 678 fő, 75 és 106 év közötti nővérek vettek részt.

Maga a kutatás az indulásakor egyedülálló volt, hiszen a részt vevő szerzetesek fiatalkori életéről részletes anyag állt rendelkezésre a rend archívumában. Ezenkívül a nővérek életkörülményeire, egészségügyi ellátására és életmódjára homogenitás volt jellemző, ami szintén fontos volt, mert más vizsgálatok során ilyen mértékben ellenőrizhető adatanyag nem állt rendelkezésre. Az évenként megismételt vizsgálatok különböző memóriateszteket és fizikai funkciók felmérését, egyszeri vérvizsgálatot, az apolipoprotein E (amelynek egyik változata növeli a késői Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát) genetikai értékelését foglalták magukban. A felmérést vállaló nővérek 98 százaléka falajánlotta agyát tudományos célú vizsgálatokra, ezáltal az orvosbiológiai kutatások története során először állt rendelkezésre jelentős számú – kognitív szempontból ép – idősebb agyvelő.

A kutatási eredményekről számos – a demenciával, az Alzheimer-kórral kapcsolatos ismeretünket bővítő – tanulmány született. A vizsgálati adatokat a Parkinson-kórral és más mozgászavarokkal foglalkozó kutatók is felhasználják.

A munka elismeréseként 2013 májusában Gabriel Mary Spaeth SSND és Charlene Zeisset SSND a sok éven át tartó felmérésben szerepet vállaló nővérek nevében átvehették az Alzheimer Szövetség Különleges Szolgálati Díját.

G. M. Spaeth a Wisconsini Egyetemen szerzett mesterdiplomát oktatás és közigazgatás szakon. Iskolanővérként eltöltött 68 éve alatt szinte minden iskolai évfolyamon tanított. 2020-ban hunyt el.

„Úgy tudom, hogy az agyadat is felajánlod dr. Snowdon kutatásaihoz. Egy döbbent pillantást vetett rám, majd az egykor matematikát és természettudományokat oktató tanárnővér mosolyogva így szólt: azt, ami megmaradt belőle! Amikor elváltunk, megkérdeztem Carla nővért, mit gondol, mi lesz a következő lépése. Egy pillanatnyi habozás nélkül felnevetett, és így válaszolt: Irány a temető! Életünk minden eseménye köztes történés a halál és az azt követő új élet között. Az Iskolanővérek lelkisége arra bátorít, hogy a halálra úgy tekintsünk, mint a szerető Istennel való mélyebb kapcsolat felé vezető útra.”

Forrás: Ssnd.org/Boldogasszony Iskolanővérek/Magyar Kurír

Fotó: Ssnd.org