Ifjúsági fesztivál volt Međugorjéban

0
867

Fiatalok ezrei gyűltek össze a bosznia-hercegovinai Međugorjéban az évente megrendezett Mladifest Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválra, amely idén augusztus 1-6. között zajlott.

Az eseménynaptárban liturgiák, imavirrasztások, körmenetek, szentségimádás, tanúságtételek, koncertek és tánc szerepeltek, mind azzal a céllal, hogy megújítsák és élénkítsék a fiatalok lelki életét.

Ferenc pápa üzenetet küldött a fiataloknak, amelyet Aldo Cavalli érsek, a međugorjei plébánia apostoli látogatója olvasott fel.

Felidézve az idei ünnepség témáját: Tanuljatok tőlem, és békességet találtok (Mt 11,28-30), a pápa azt emelte ki, hogy Jézus ezeket a szavakat minden megfáradt és elnyomott emberhez intézi, mivel megérti, milyen nehéz lehet az élet a maga sebeivel, terheivel, igazságtalanságaival és gondjaival, amelyeket a szívünkben hordozunk.

Jézus üzenete mindannyiunknak az, hogy bízzunk benne és hagyatkozzunk rá — mondta a pápa –, ami gyakran nem könnyű, hiszen sötét időkben hajlamosak vagyunk bezárkózni önmagunkba, holott a kiút az, ha megnyitjuk szívünket Jézus előtt, aki igazán szeret minket.

Ahogy Jézus mondja — tette hozzá a pápa — ,,Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek”. Így bátorította a fiatalokat, hogy Jézus tanítványai és az ő békére vonatkozó ígéretének örökösei legyenek. Ezáltal fedezik fel Isten akaratát, és az iga, amelyről Jézus beszél, a szeretet törvénye — magyarázta –, a tanítványaira hagyott parancsolat: szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket (Jn 15,12), mert az emberiség sebeire az igazi gyógyír az egymás iránti szereteten alapuló életmód, amely Isten szeretetében gyökerezik.

A pápa megjegyezte, hogy Jézussal együtt járva és az ő példáját követve tanulhatunk tőle. Jézus pedig olyan mester, aki nem ró olyan terheket másokra, amelyeket nem ő visel, hiszen az alázatos és szegény emberek felé fordul, ahogyan ő maga is szegény és alázatos volt. Ez azt jelenti, hogy nekünk is alázatosnak kell lennünk, és fel kell ismernünk saját tudatlanságunkat és büszkeségünket, amely arra késztet, hogy azt higgyük, mindent meg tudunk tenni a saját erőnkből, valójában bátorság kell ahhoz, hogy másként cselekedjünk, hogy megnyissuk a szívünket, szemünket és fülünket az Úr követésére és utánzására.

A pápa felszólította a fiatalokat, hogy ne féljenek mindent, amit a szívükben hordoznak, Jézus elé vinni, aki igazi megnyugvást és békét adhat nekik. Buzdította őket, hogy kövessék a boldogságos Anya példáját, aki elvezeti őket Jézushoz, és segít nekik növekedni az egymás iránti együttérzésben.

Végül a pápa a Boldogságos Szűz Mária, égi ésesanyánk szerető gondoskodására bízta a fiatalokat, ,,hogy az ő közbenjárására és példája által magatokra vegyétek Krisztus követésének szelíd és könnyű igáját. Az Atyaisten tekintete, aki személyesen szeret benneteket, kísérjen minden nap, hogy a másokkal való kapcsolataitokban tanúi legyetek annak a békének, amelyet ajándékba kaptok”, kérte a pápa.

Forrás: Vatican News (angol)

Fotók: Radiopostaja Mir Međugorje