Szorongás, félelem, dilemmák: telefonos, internetes lelkisegély-szolgálat

0
806

Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat szakemberei több éve fogadják a nehéz helyzetben lévők telefonhívásait, e-mailben megfogalmazott gondolatait Erdély minden szegletéből. A szolgálat hátterét biztosító Áradat Egyesület benevezett a csíkszeredai Fuss Neki! adománygyűjtő programba. Az adománygyűjtésbe bekapcsolódott a lelkisegély-szolgálat szentgyörgyi csapatának vezetője, Papp Ágota pszichológus, mentálhigiénés szakember is, aki Háromszék riporterének, Demeter Virág Katalinnak arról beszélt, miért fontos, hogy minél több ember számára váljon elérhetővé a díjmentes és anonimitást biztosító szolgáltatás.

Szorongás, félelem, dilemma, az egész Erdélyt lefedő lelkisegély-szolgálat közel hatvan önkéntes szakembere tavasz óta naponta 16 órán át fogadja a hívásokat. Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen vannak jelen, és önkéntesek járnak Brassóból a sepsiszentgyörgyi csapathoz, készülnek egymarosvásárhelyi csoportot is elindítani, minderről Papp Ágota számolt be.

Elmondta azt is, hogy ősztől további önkéntesekre lesz szükség, akiket megfelelően felkészítenek, és tervezik egy olyan rendszer létrehozását, beüzemelését is, amely átirányítja a hívásokat az ügyeletesek között.

Támogatókat kerestek a csíkszeredai Fuss Neki! adománygyűjtő eseményen, az ügy mögé felsorakozó harminc nagykövetnek az eredetileg megcélzott 15 ezer lej helyett közel 30 ezer lejt sikerült összegyűjtenie, és a telefonszolgálat létének, működésének híre sokakhoz eljutott ezáltal is.

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen a helyi önkormányzat finanszírozásával egy-egy fél munkaidős állást kapott a szolgálat, szeretnék ugyanezt Sepsiszentgyörgyön is megvalósítani.

A koronavírus járvány miatt elrendelt karantén idején a szolgálat egész nap fogadta a hívásokat, ekkor derült ki, hogy szükséges a bővítés. Korábban 20 és 24 óra között működött az ügyelet, áprilistól 8 és 24 óra között fogadják a hívásokat a 0754 800 808-as számon, s így többen keresik őket, az anonimitás mindkét fél számára biztosított, „a titoktartási kötelezettség talán az egyik legfontosabb szabályunk” – fogalmazta meg Papp Ágota.

A hívások többször valamilyen testi betegség, az ebből fakadó szorongás, kétségbeesés miatt történnek, a testi betegség lelki vetületei, szorongások, feszültségek, kételyek kerülnek felszínre, és hívják a telefonszámot házasságban felmerülő problémákkal, gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekkel, gyakran jelenik meg az öngyilkosság kérdése is. A telefonos szolgálat egyik legfontosabb célkitűzése a krízisintervenció. „Tulajdonképpen, ha az ilyen hívók száma emelkedik, az azt jelenti, hogy a szolgálat identitása, sajátosságai egyre ismertebbek lesznek, és a nehéz helyzetben lévők felkeresik”, emelte ki a beszélgetés során Papp Ágota.

Az öngyilkosságok területén sajnos Hargita megye élen jár, Háromszéken is sok az ilyen eset. A telefonos segélyszolgálat munkatársai az öngyilkosságot megelőző állapot sajátosságainak felismerésére készülnek fel, megtanulják a beszéd bizonyos sajátosságaiból, a gyakran használt szavakból, az utalásokból meghallani, megérteni a krízisben lévő személy szavainak értelmét. „Ezekre nagyon kell figyelni, mert ha egy öngyilkossági krízisben szenvedő ember megérzi, hogy egy olyan beszélgetőpartnerre lelt, aki előtt nem tabu a téma, aki rá mer kérdezni kulcsfontosságú kijelentéseire, akkor ő bele tud kapaszkodni ebbe a kapcsolatba. Az elfogadó, de határozott támogatói attitűd lehet az alapja a segítésnek. Jó, ha érzi a hívó, hogy az ügyelő ismeri, milyen élethelyzetben van, és szavaival, viszonyulásával azt tudja közvetíteni feléje, hogy van kiút, vannak eszközei a segítéshez” – magyarázta a szakember.