Szeressük a nagyszülőket!

0
964

,,Hisszük, hogy nagyszüleink és a környezetünkben élő idős emberek sajátos, rendkívüli lehetőséget adnak nekünk a szeretetre, a Krisztussal való találkozás megélésére”, vallja Horváth Judith, a brassói Máltai Szeretetszolgálat vezetője, aki arról számol be olvasóinknak, a brassói csoport hogyan ünnepelte egy héten át az időseket.

A brassói Máltai Szeretetszolgálat az idősek és nagyszülők világnapja alkalmából rendezvénysorozatot szervezett július 20-29 között azzal a céllal, hogy a nagyszülőkért szeretnénk hálát adni, Isten ajándékaként ünnepelve őket, felidézve szeretetüket, az átadott életpéldát és hitet.

Az első esemény az Alzheimer Café volt, arra hívták az idősöket, ahol Friedl Beatrix pszichológus a stresszről tartott előadást, a stressz a szervezetre gyakorolt hatásairól. Beszélt a poszttraumás stresszről, s arról, hogy a stressz hosszú távú hatással van a szervezetre, ha nem kezelik megfelelően, illetve a krónikus stressznek hatásai mutatkoznak a mindennapi életben. Ugyanakkor kiemelte a pozitív stressz fontosságát és szükségességét, néhány példát is adott relaxációs és stresszcsökkentő módszerekre.

Gál Hajnal egészséges és dietetikus táplálkozási tanácsadó Egészséges táplálkozás – de hogyan? címmel tartott előadást, amelyen rámutatott arra, hogy a helyes táplákozás nagy mértékben javíthatja az élet minden területét az agyműködéstől a fizikai teljesítményig, így elkerülhető, megelőzhető a szívbetegség, de akár a rákbetegség kialakulása is. Az előadó bemutatta az ,,okos tányér”-mintaétrendet, végigvezetett az élelmiszercsoportokhoz kapcsolható javaslatokon, tanácsokat adott. Kiemelte a megfelelő mennyiségű víz bevitel szükségességét, ajánlotta a zsír, cukor, só mértékletes fogyasztását.

Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás nagyon fontos része, ezen gondolattal gyógytornával folytatódott a nap Zeimen Tamás kinetoterapeuta irányításával. Pár egyszerű, de mégis fontos gyakorlatot mutatott be, amit otthon bárki magára is elvégezhet.

A Máltai Szeretetszolgálat tagjainak egy része részt vett a Jézus Szent Szíve-templomban az ünnepi szentmisén július 24-én, a kijáratnál mindenkit egy üdvözlőlappal ajándékoztak meg és szeretetvendégségre hívták őket.
Másnap A nagyszülők szerepe az unokák nevelésében és életében címen Timár Rozália pszichológus tartott interaktív előadást, amely párbeszéddé alakult, hisz minden résztvevő kedvesen mesélt az unokákról, dédunokákról, a nagyszülőkről, egy-egy kedves emléket idézett fel az életéből. Hiszen a nagyszülő–unoka kapcsolat különleges és egyedi, a létező legnagyobb ajándék, amit a nagyszülő adhat az unokának, az a SZERETET és az együtt töltött idő. Nagyon sokszor a hit továbbadása is a nagyszülők karizmája!

A rendezvénysorozat záróakkordjaként július 29-én közös kirándulás következett, úticél a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona és a békási szoros volt. Érkezéskor Kiss Gabriella, az idősotthon szakmai vezetője nagy szeretettel fogadta, köszöntötte a csoportot, röviden beszélt az aktív öregedésről és annak fontosságáról. Kiemelte, hmennyire fontos idős korban is az aktív élet, az egészséges életmód. ,,Szeretet adni és kapni, nem elzárkózni, hanem közösségbe járni, egymással törődni”, kötötte a hallgatóság lelkére.

Ezután örömtánc következett Márton Erzsébet irányításával, köszönet érte, és köszönet Scheubeck Szerénának a kis meglepetésért. Nagy örömöt okozott a brassói csapatnak Anikó néni, aki a bentlakó idősek jókívánságait tolmácsolta, mesélt saját élményeiről és az otthonban töltött időről. Az öregotthon meglátogatása során egyesek felkeresték barátaikat, volt osztálytársaikat, a rokonokat, és a bentlakókkal közösen részt vettek a Fülöp Zsombor segédlelkész által celebrált szentmisén.

A közös ebéd után a Szent Miklós-templomot látogatták, majd a Gyilkos-tó irányába indulva a Békás szorosban a természet ritkaságaiban gyönyörködtek.

A sikeres rendezvény előadóinak köszönet a hasznos és tartalmas prezentációkért, tanácsokat, a résztvevőknek az érdeklődést, a máltás önkénteseknek a szervezésben nyújtott segítségért, a Szent Imre Közösségi Háznak, a Jézus Szent Szíve-plébániának, Szent Kereszt-plébánianak, a BIT Központnak a teremért.

Horváth Judith