Napközis tábort tartottak az olaszi plébánián

0
763
Fotók: Olaszi Római Katolikus Plébánia/Facebook

Július 25-29. között minden reggel vidám gyerekkacagás töltötte meg a Szentlélek kiáradása, azaz a Barátok plébániatemlom udvarát a Nagyvárad-Olaszi Római Katolikus Plébánián, ugyanis napközis tábort tartottak az óvodás, illetve az elemi osztályos diákoknak. Személyiséget formáltak, imarutint vezettek be, hitet mélyítettek, a barátkozást segítették elő.

A táborban közel 70 gyerek vett részt, a tábor szervezését és lebonyolítását pedig a plébánia ifjúsági csapatának a tagjai vállalták. Igyekeztek, hogy olyan feladatok és programok legyenek, amelyekkel a diákok egész személyisége formálható. Olyan csoportos feladatok voltak, amelyekkel jobban megismerhették egymást és új barátokat szerezhettek. A tábor fő irányvonala az volt, hogy a már a meglévő hitet erősítse a gyerekekben, a programok ennek megfelelően voltak összeállítva. Az egyik fő cél az volt, hogy elmélyítse a hitet a gyerekekben, begyakorolva a hit megélését például a reggeli imával vagy az étkezések előtti imával. Ezzel a tanulókban egy napi rutint igyekeztek kialakítani, hogy a mindennapok forgatagában se felejtkezzenek el Istenről.

A tábor mottója/címe a BARÁT(OK) volt, a résztvevők ilyen feliratú pólót és sapkát kaptak, kiemelve a közösségfejlesztés és barátság fontosságát. A gyerekek különböző iskolákból jöttek, megismerve egymást kialakítottak egy közösséget, barátságok születtek, hogy majd az iskolákban ezzel is jó példát mutassanak a kevésbé vagy egyáltalán nem vallásos társaiknak. A tábor nagyon fontos elemei a közös ima és éneklés volt a közösségi teremben, az udvaron, illetve a templomban is, ahol a templom történetével, múltjával ismerkedtek meg a gyerekek, betekintve a templom alatti kriptába is.

Hétfőn nyitó szentmisével indult a tábor, a gyerekek ismerkedő játékokkal próbáltak közelebb kerülni egymáshoz. A napot a kacagás és jókedv jellemezte, amelyet csak tetőzött Tibi bohóc keddi látogatása. Szerdára már barátságok alakultak és kézműveskedéssel folytatódott a móka. Csütörtökön Forgács Zsombor néptáncművész tartott interaktív foglalkozást: táncokat, énekeket tanultak, illetve betekintést nyertek a magyar néptánc rejtelmeibe. A pénteki zárómisére a székesegyházba látogattak a gyerekek, ahol Szabó Ervin, a tábort vezető plébános a püspöki székesegyházról tartott ismertetőt nekik. A zárószentmisén a gyerekek a táborban tanult versekkel és énekekkel köszöntötték a nagyszülőket, Isten áldását kérve unokákra és nagyszülőkre egyaránt. Mivel a gyerekek már pénteken azt mondogatták, hogy a tábor még véget sem ért, máris hiányzik nekik, ezért augusztus 15-19. között újra megszervezik.

Mátyási Fischer Enikő hitoktató, Olaszi Római Katolikus Plébánia