Ferenc pápa szeptemberben Kazahsztánba látogat

0
690
Nur-Szultan, Kazahsztán fővárosa. Fotó: Wikipédia

A pápa az ázsiai köztársaság fővárosában, Nur-Szultanban részt vesz a Világ- és Hagyományos Vallások Vezetőinek 7. Kongresszusán. A találkozó célja a béke előmozdítása és hogy a vallást ne használják fel konfliktusok támogatására.

Múlt szombaton a Kanadából visszafelé tartó repülőúton tartott sajtótájékoztatóján Ferenc pápa megemlítette Kazahsztánt, amikor egészségi állapotáról beszélt, amely jelenleg korlátozza apostoli látogatásait, de megismételte, hogy szeretne Kazahsztánba utazni – ez egy „nyugodt utazás” számára, mert nem tartalmaz nagy helyváltoztatásokat. Hétfőn délelőtt pedig megérkezett az új külföldi útjának időpontja, amelyre a jövő hónapban kerül sor.

A Szentszék sajtóterme hétfőn bejelentette, hogy a pápa szeptember 13-án, kedden az ázsiai köztársaság fővárosába, Nur-Szultanba utazik, ahol szeptember 15-ig tartózkodik majd. Útjának célja, hogy részt vegyen a Világ- és Hagyományos Vallások Vezetőinek 7. Kongresszusán. A kongresszus hivatalos honlapján a rendezvényről hangsúlyozzák, hogy prioritásai között szerepel „a béke, a harmónia és a tolerancia megerősítése, amelyek az emberi lét megingathatatlan alapelvei”. Továbbá foglalkozik azzal a problémával, hogy „az emberek vallásos érzelmeit felhasználják a konfliktusok és ellenségeskedések kiélezése érdekében”.

II. János Pál Kazahsztánban

2001 szeptemberében II. János Pál pápa kazahsztáni látogatása alkalmával a zsúfolásig megtelt Függetlenség téren kijelentette, hogy az országnak az a küldetése, hogy „híd legyen a vallások, nemzetek és kontinensek között”.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News