Mutasd meg nekem a sebeidet!

0
800
Fotók: hittan.ro

A Franz Kett Pedagógiai Intézet nyári szakmai hetét tartották a címben jelzett, Tamás apostolhoz kapcsolódó evangéliumi történetre utaló (Jn 20, 24–27) mottóval Steinerskirchenben július 25–29 között. A németországi találkozóra hat országból – Németországból, Ausztriából, Svájcból, Csehországból, Olaszországból, Romániából és Magyarországról – érkeztek a Franz Kett pedagógia kedvelői és művelői.

A steinerskircheni nyári hét célja a szakmaiság elmélyítése és a Franz Kett pedagógia továbbfejlesztése. A kitűzött célokat mindig egy-egy átfogó téma kapcsán valósítják meg. Az idei hét témája a sebezhetőség és a sebzettség volt. A résztvevők különböző módokon járták körül a témát, keresve a Kett-pedagógia általi érzékenyítés és gyógyítás lehetőségeit. A hét tevékenységeihez prof. dr. Thomas Müller, a würzburgi egyetem gyógypedagógia professzora fogalmazott meg elméleti impulzusokat. A majdnem egy teljes napi programot átfogó előadás- és műhelysorozata a kora gyerekkori kapcsolódási zavarokból indult ki, ezek nyomán azokat a tipikus viselkedési zavarokat jellemezte, amelyek a tantermi oktatást és a nevelői munkát befolyásolják. Az elméleti alapvetés másik nagy témája a bizalom és a megbízhatóság, a tanári megbízhatóság és a gyermek bizalmának elnyerése vagy bizalmatlanságának mérséklése volt. Az előadás egyik legfontosabb konklúziója így hangzott: a pedagógiai munka sikere a bizalmi kapcsolatok kialakításában áll.

A keddi elméleti alapvetést követően szerdán két nagyobb csoportban folyt tovább a munka. A résztvevők egy része számára a sebezhetőség témáinak további elmélyítése volt a feladat. Ez egyrészt az előadásokon elhangzottak kapcsán megfogalmazott gondolatok révén történt, részben pedig a sebezhetőség témáját körüljáró foglalkozások és az ezekhez fűzött szakmai reflexiók formájában ment végbe. A második nagyobb csoport azokból állt, akik a Franz Kett pedagógusi szakképesítéshez szükséges, programmal párhuzamosan szervezett kurzuson vettek részt. A hat romániai résztvevő közül öten vettek részt ezen a programon, amely tematikájában szintén kapcsolódott a sebezhetőséghez. Részvételük rendkívül fontos volt a romániai intézet jövője és önállósodása szempontjából.

A heti program érdemi része csütörtök este ünnepélyes keretek között, szentmisével zárult. Az Eucharisztia megünneplése mellett nagy örömre adott okot az is, hogy a pedagógia alapítója, Franz Kett is ellátogatott a szentmisére és utána még egy darabig együtt maradt a résztvevőkkel. Ugyancsak nagy volt az öröm amiatt is, mert két romániai multiplikátor megkapta oklevelét (Benedek Ramóna és Zalányi Erzsébet) és Nagy Enikő Kriszta nővér a Franz Kett pedagógusi minőségét elismerő oklevelet kapott. Az pillanat örömét nem is lehetett volna tovább fokozni, hisz mindannyian Franz Kettől, a pedagógia alapítójától vették át elismervényüket.

A találkozó során több sikeres megbeszélésre is sor került, amelyek a romániai Franz Kett Pedagógia Intézet szempontjából érdemi előrelépéseket hoztak. Ezen megbeszélések értelmében a Franz Kett pedagógusi cím elnyeréséhez szükséges, Steinerskirchenben elkezdett folyamat további lépéseit a résztvevők otthon folytathatják tovább, nem szükséges Németországba utazniuk emiatt. További egyeztetésekre került sor a romániai intézet október 24–26. között szervezendő ünnepélyes megnyitójának kapcsán, amelyre a romániai intézet magját alkotó multiplikátori csoport képzőit hívták meg.

Az emberi lét kapcsolat, és ez minden pedagógiai erőfeszítés kiindulópontja – vallja Franz Kett. Sebezhetőségünk miatt ez nem mindig könnyű. Ezért oly fontos, hogy a steinerskircheni találkozóhoz hasonlóan mindig reflektáljunk létünk ezen aspektusára, hogy a nevelésben szakszerűen nyúljunk ehhez a kérdéshez. A pedagógus nem gyógyít, hanem a növekedést szolgálja. Feladatát olyan körülmények között is tudnia kell végezni, ahol a növekedés lehetőségeit a kapcsolati lét traumái határolják be. Ezen megfontolások mintaszerűvé teszik a pedagógiai továbbképzés számára az olyan kezdeményezéseket, mint az idei steinerskircheni találkozó.

Forrás: Nemes István; hittan.ro