Gyermekjogvédelmi témában tartottak továbbképzést a Caritas Házban

0
394
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Catherine Santoro világszerte ismert és sikeres ausztrál tréner, gyermekjogvédelemben jártas szakember, ő tartott továbbképzést július 19-én és 20-án Partnerség a biztonságért címmel a marosvásárhelyi Caritas Házban Az előadót a CE Szövetség partnerségében működő Hannah Trust NZ hívott meg.

A képzésen részt vettek szakemberek a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságtól, a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóságtól, a Marosszentgyörgyi Önkormányzat Szociális Osztályától, a CE Szövetség partnerségében működő Hannah Trust NZ-től, a CE Szövetség Dorcas Gyermekotthontól, a Máltai Szeretetszolgálattól, valamint a Gyulafehérvári Caritastól. A szervezők sikeresnek ítélték meg az alkalmat, tervezik is a folytatást. A jövőben szeretnénen több szakembert megszólítani, és szélesebb körben kiterjeszteni ezt a megközelítést, amely a szakemberek számára a gyermekekkel és családokkal való munka sikerességét segíti elő.

A Catherine által bemutatott módszerek a bizalom kiépítését célozzák a szakember és a családok között. Azt hangsúlyozzák, hogy a felmérést, célok felállítását és teendőket ne csupán a szakember vagy szakemberekből álló csoport végezze, hanem minden lépésbe avassák be az érintett családot is. Velük együtt történjen a feltérképezés és célok felállítása egyaránt, figyelembe véve igényeiket, gondolataikat, félelmeiket. Ezáltal jobban kialakítható egy bizalmi kapcsolat és célszerűbb, hangsúlyosabban családközpontú megközelítések születhetnek. Ezek a módszerek visszavisznek az alapokhoz, emlékeztetik a szakembereket, hogy sokszor a szakmaiság mellett, a rengeteg papírmunka között elvész maga a kliens, maga az ember.

Forrás: Hodor Délia, Gyulafehérvári Caritas