Új apostoli nuncius Magyarországon

0
881
Fotók: America Magazine, MKPK Sajtószolgálat

Ferenc pápa 2022. május 3-án nevezte ki Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország új apostoli nunciusává. Az Apostoli Szentszék követe július 19-én érkezett Budapestre, ahol a reptéren a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), az Apostoli Nunciatúra és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) küldöttsége fogadta.

Michael Wallace Banach, Memphis címzetes érseke 1962. november 19-én született Worcesterben (Massachusetts, USA). 1988. július 2-án szentelték pappá a worcesteri egyházmegye szolgálatára. 1994-ben szerzett kánonjogi doktorátust, és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett. 1994-től 2007-ig Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein dolgozott, valamint a Szentszék Államtitkárságán az Államközi Kapcsolatok Szekciójában.

2007 és 2013 között a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete Bécsi Hivatalában és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezeténél (UNIDO). Egyidejűleg a Szentszék képviselője a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO).

2013. február 22-én Memphis címzetes érsekévé és Pápua Új-Guinea apostoli nunciusává, majd május 18-án a Salamon-szigetek apostoli nunciusává nevezték ki. 2016. március 19-én Szenegál apostoli nunciusává nevezték ki, valamint apostoli küldöttnek Mauritániába. 2016. július 9-én a Zöld-foki Köztársaság apostoli nunciusává is kinevezték, augusztus 22-én Bissau-Guinea apostoli nunciusa lett. 2017. május 13-án nevezték ki mauritániai apostoli nunciussá. Anyanyelve (angol) mellett beszél olaszul, franciául, lengyelül és spanyolul.

Forrás: Magyar Kurír