Ahol a tanulás élmény − Assisi Szent Ferenc Iskolája

0
1325
...vegyük észre, fedezzük fel újból, hogy az egyház befogadó család, mely nyitott szívvel fordul mindenkihez. Fotók: Ferences programok

A világegyház szinodalitás témájához kapcsolódott a 11. Assisi Szent Ferenc Iskolája. A ferencesek szervezte mintegy 170 diákot és fiatalt megszólító gyermektábornak július 7−10. között a csíksomlyói ferences rendház adott otthont. A négynapos tábor programját tanítás, szentségimádás és sok-sok játék is színesítette.

Többek között Kolozsvárról, Kökösről, Székelyudvarhelyről, Gyergyóalfaluból, Csíkszeredából és a csíkszéki településekről érkezett mintegy 170 gyermek az Assisi Szent Ferenc Iskolája gyermektáborba, amelynek Egy befogadó család mottója a világegyház szinodalitás témájához kapcsolódott.


Pantea Tibor kolozsvári ferences szerzetes, a tábor szervezője elmondta: „A család kapcsán az egyházra gondoltunk, mivel most az egész világegyházban a szinodalitással próbálunk foglalkozni. Ezt a témát igyekeztünk egy kicsit közelebb vinni a gyermekekhez. A szinodalitás nem egy könnyen értelmezhető szó, fogalom, valóság a gyermekeknek, ezért nekik leegyszerűsítettük a témát, és arra törekedtünk, hogy foglalkozzunk az egyházzal és tekintsünk rá, vegyük észre, fedezzük fel újból, hogy az egyház befogadó család, mely nyitott szívvel fordul mindenkihez.” Hozzátette: „Volt egy feladat, miszerint a gyermekek imákat kellett megfogalmazzanak az egyházért. Ezeket az imádságokat olvasva rádöbbentünk, hogy tényleg tudják a gyermekek, hogy az egyház befogadó család, és nemcsak tudják, hanem ezek szerint élik is. Nagyon szép dolgokat érintettek, az imákban.”

A tábor második napján Kovács Antal ferences szerzetes, a székelyudvarhelyi kolostor házfőnöke tanításában árbócos hajómakettel szemléltette, hogy az egyház olyan, mint a hajó, amely a háborgó tengeren a mennyország felé halad. „A befogadó családdal kapcsolatban azt szerettük volna érzékeltetni, hogy az egyház is egy ugyanolyan család, mint a szűkebb értelemben vett családunk, ahová a szülők és gyermekeik tartoznak. Az egyház is ilyen befogadó kell legyen, ugyanakkor hosszú távú célja, az előrehaladás, a végső célja pedig a mennyország elérése kell legyen” – mondta Antal testvér. A tábor programját többek között tanítások, imaalkalmak, szentségimádás, keresztelő, foci, méta, tollaslabdázás, íjazás, számos játék és tábortűz is színesítette. A keresztelőn a korábbi ferences ifjúsági programokon résztvevő fiatal házaspár gyermekét keresztelték meg, ezáltal is szemléltetve a gyermekeknek az egyház befogadó tulajdonságát.

A résztvevők beszámolói:

„Ez a tábor azért volt jó, mert új barátokat és élményeket szerezhettünk, és megismerkedhettünk Assisi Szent Ferenc életével és munkásságával. A legjobban a tábortűz tetszett, csak sajnos el kezdett esni az eső.” (Fanni, Csíkszentmiklós)

„Nekem minden tetszett a táborban, a mottója is nagyon szép volt: Egy befogadó család. Az is nagyon jó volt, hogy sok mindent megtudhattunk Szent Ferencről, és nagyon sok új barátom lett.” (Kertész Gergő, Kökös)

„Azért tetszett nagyon ez a tábor, mert sok ügyességi játék volt, nagyon sokat sétáltunk és új barátokat is szereztem. A leginkább az tetszett, amikor a nyeregben játszottunk.” (Kertész Szabolcs, Kökös)

„Nekem az tetszett a legjobban, amikor játszottunk, és jó, hogy voltak felügyelőink. A szakácsok is nagyon jól főztek.” (Gál Tamás, Csíkszereda)

„Nagyok sok mindenkit megismertem ebben a táborban, és az tetszett a legjobban, ahogy a nyeregben játszottunk.” (Fejér Róbert, Gyergyóalfalu)

„Segítőként tevékenykedtem a táborban. A feladataim közé tartozott, hogy a rám bízott csoportot felügyeljem, vezessem, és ha valamelyik gyermeknek nehézsége, problémája adódik, akkor segítsek neki, illetve egyes játékok vezetésénél és az étkeztetésnél kellett még segíteni. Nagyon-nagyon jól telt a tábor, nagyon sok új élményt és barátot szereztem.” (Madarász Szidónia, Borzont, segítő)

Az Assisi Szent Ferenc Iskolája gyermektábort „ballagási ünnepség” zárta, a résztvevők oklevelet is kaptak ajándékba.