Bérmálkoztak a berestyei templomban

0
830
Fotók: a temesvári püspökség sajtóirodája

A berestyei plébánia épülete előtt 35 fiatal sorakozott fel július 9-én, szombaton délelőtt, hogy a ministránsok által hordozott kereszt nyomában bevonuljanak a templomba, és szentmise keretében a bérmálás szentségében részesüljenek. A szentmise főcelebránsa Dirschl Johann általános helynök volt, aki Pál Csaba József megyés püspök megbízásából szolgáltatta ki a második szentséget a jelölteknek. A bérmálkozók a helyi, valamint az omori, a dentai és az alsósztamorai közösségből érkeztek.

A szentmisén Novița Drăghia berestyei plébános, Lokodi Attila dettai plébános, Máthé Lóránd gátaljai plébános és Kalapiš Mátyás ny. plébános koncelebrált. A bérmálkozók a helyi, valamint az omori, a dentai és az alsósztamorai közösségből érkeztek, többen színpompás, gyönyörűen hímzett bolgár népviseletben. A szentmise keretében a közösség lelkipásztora bemutatta a bérmálkozókat és tanúsította, hogy a fiatalok megfelelő hitoktatásban részesültek és kellően előkészültek a második szentség felvételére. Homíliájában, a bérmálkozókhoz intézve szavait Dirschl Johann általános helynök a hit megtartásának és megvallásának fontosságát hangsúlyozta.

„A mai különleges nap, amely a közösségetek ünnepe, a bérmálás kiszolgáltatása, a Szentlélek ünneplése, s hit megvallása. A Szentlelket minden alkalommal megidézzük, valahányszor keresztet vetünk, de megtaláljuk őt a Szentírásban is, amikor azt olvassuk, hogy a föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött, vagy az Újszövetségben, amikor a Szentlélek lángnyelvek formájában leereszkedett az apostolokra” – emlékeztetett a vikárius. A keresztségi ígéretek megerősítését követően a fiatalok bérmaszüleik kíséretében egyenként az általános helynök elé járultak, aki a szent olajjal való megkenés és kézrátétel által a keresztény nagykorúság szentségében részesítette őket. Az ünnepi alkalom végén Novița Drăghia helyi plébános mondott köszönetet a fiataloknak a kitartásukért, akik több mint egy évig készültek erre a napra, valamint mindazoknak, akik széppé tették az ünnepet. Ugyanakkor kérte a szülőket, a nagyszülőket és a bérmaszülőket, hogy továbbra is bátorítsák a fiatalokat hitük megvallására, annak a mindennapokban történő megélésére.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája