Egyre több az üldözött keresztény

0
861
Fotó: Leadership in Nigeria/Facebook

Csak júniusban több olyan merényletről, illetve vallásgyalázó tevékenységről cikkezett a nemzetközi sajtó, amelyek a kereszténységet, keresztény hitüket gyakorló embereket érintettek, több halálos áldozattal. Statisztikák szerint jelenleg 360 millió keresztény él olyan helyen a világon, ahol fenyegetésnek, hátrányos megkülönböztetésnek vagy üldöztetésnek van kitéve.

Június 19-én negyven embert elraboltak, hármat meggyilkoltak Nigériában a robuhi katolikus Szent Mózes-templom hívei elleni támadás során a Kaduna állambeli Kajuru önkormányzati területen. A fegyveres férfiakból álló terrorista csoport a reggeli szentmisén támadt a hívekre és válogatás nélkül tüzeltek rájuk. Június 20-án álarcos merénylő ölt meg három embert, köztük két jezsuitát – Javier Campost és Joaquín Morát – egy mexikói templomban, mert oltalmat nyújtottak egy oda menekülő embernek. Június 25-én egy olasz misszionáriust gyilkoltak meg Haiti fővárosának peremnegyedében. Luisa Dell’Orto a haiti főváros, Port-au-Prince rendkívül szegény peremvárosában található gyermekotthon tartóoszlopa volt. Nigéria délnyugati részén, az Ondo állambeli Owo város Xavéri Szent Ferenc-templomában pedig június 5-én, pünkösd ünnepén történt vérengzés: lőfegyverekkel tüzet nyitottak a hívekre a templom épületén belül és kívül, a templom közelében pedig robbantottak, többen megsebesültek és meghalt közel ötven hívő. Ugyanakkor, bár a 2022-es évnek még a felénél sem járunk, India-szerte már 207 keresztényellenes erőszakos cselekményt regisztrált az Egyesült Keresztény Fórum (United Christian Forum, UCF) segélyhívó vonala, emiatt kérnek a keresztény szervezetek sürgős segítséget a kormánytól és a hatóságoktól, amelyek azonban makacsul tagadják a keresztényüldözés tényét Indiában. Az UCF nyilvántartása szerint Indiában is egyre növekszik a keresztényüldözés mértéke: 2014-ben 127, 2015-ben 142, 2016-ban 226, 2017-ben 248, 2018-ban 292, 2019-ben 328, 2020-ban 279, 2021-ben pedig 505 keresztényellenes erőszakos cselekmény történt. Június 29-én pedig, Szent Péter és Pál ünnepén fedezték fel, hogy meggyaláztak egy ősi keresztény temetőt Törökország délkeleti részén: az eset a Mardin tartományban található Yemişli falu keresztény temetőjében történt. Az egyelőre nem azonosított elkövetők megrongálták a sírokat, szétszórták az eltemetettek földi maradványait és a temetési kellékeket.

A keresztényüldözés témájában szólalt fel Szijjártó Péter magyarországi külügyminiszter is a vallás és meggyőződés szabadságával kapcsolatos miniszteri konferencián, Londonban, július 5-én. Elmondta: emberi jogi szervezetek adatai szerint 360 millió keresztény él olyan helyen a világon, ahol fenyegetésnek, hátrányos megkülönböztetésnek vagy üldöztetésnek van kitéve, míg öt évvel ezelőtt ez a szám 245 millió volt. Szijjártó Péter hangúlyozta, hogy a kereszténységnek napjainkban két fő kihívással kell szembenéznie: az agresszív szekularizációval és a masszív üldöztetéssel. Kiemelte Magyarország ezer éves kereszténységét, s így fogalmazott: „Az egyik legfőbb oka annak, hogy túl tudtuk élni a történelem minden viharát, a megszállás és a ránk kényszerített diktatúra minden formáját, illetve hogy fenn tudtuk tartani az államiságunkat, az éppen a keresztény gyökereink és örökségünk melletti elkötelezettségünkben keresendő”.

Forrás: Magyar Kurír; MTI