Jutalomtáborban voltak a csángó gyerekek

0
1073
Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége/Facebook

Véget ért a gyimesbükki, kosteleki és háromkúti gyerekek második hagyományőrző tábora Borospatakán, amit június 27. és július 2. közt tartottak. Jutalomtábor volt ez azoknak a diákoknak, akik tanév közben rendszeresen részt vettek a hangszeroktató-, (hegedű, furulya, gardon) ének- és táncfoglalkozásokon.

A tavalyitól eltérően, az idén nagyobb létszámú gyerekcsoport táborozott (összesen 60 gyerek), Gyimesbükk és Kostelek mellett, idén Háromkútról is érkeztek gyerekek, mivel a 2021-2022-es tanévben sikerült Háromkúton is elindítani az iskolán kívüli hagyományőrző foglalkozásokat. A napi program része volt a hangszeroktatás, zenekarozás, táncoktatás, énektanulás, emellett volt kézműves foglalkozás, különböző csapatjátékok, de jutott idő pihenésre, dézsázásra is, és minden este zenés-táncos mulatsággal zárta a napot a csapat.

A foglalkozásokat jórészt azok a hangszeroktatók, néptáncpedagógusok, hagyományőrzők vezették, akik tanév közben is tanítják a gyerekeket: Görbe Gyopár, Varga Zsuzsanna, Antal Emőke, Bagi Bálint, Didici Norbert, Sára Csobán, Váta Gábor, Vaszi Levente és Vrencsán Dávid. A hét közepén, szerda délután még egy rövidke kirándulásra is elmentek: Apahavasra utazott a gyereksereg, ahonnan pompás kilátás nyílik minden irányba, és ahol Molnár Szabolcs házigazda helytörténeti ismertetőt is tartott, de előkerültek a hangszerek, és táncra is perdültek a táborozók. A tartalmas, programokban gazdag hét során új barátságok is születtek a három falu gyermekei közt, és a szervezők remélik, hogy az együtt táncolás, éneklés, zenélés során olyan élményben részesültek, ami tovább viszi őket ezen az úton az elkövetkező években is, életük természetes velejárója lesz.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ)/Facebook