A megrázó eset nyomán belső strukturális változtatásokat eszközöltünk. Csaba testvér nyílt levele

0
4281

Egy végtelenül szomorú ügyben szeretnék nyilatkozni!

A Szent Ferenc Alapítványt harminc évvel ezelőtt, 1993-ban hoztuk létre a tömegesen kolduló, bajban lévő gyermekek megsegítésére! Azokban a nehéz évtizedekben a gyerekek, a gyerekek szülei, a hatóságok Isten nevében kérték a segítséget, ezért otthonokat rendeztünk, kialakítottunk családi élettereket, ahol a felnőtt nevelők 6-8 gyerekre vigyáznak. Ezek a családmodellek — akárcsak a fizikai családok – önálló életritmust alakítanak ki, a nevelők a gyerekeket reggel költik, iskolába küldik, tanulnak, játszanak, kirándulnak. A közel harminc év alatt több ezer gyereket fogadtunk be és segítettünk abban, hogy megvalósítsák álmaikat, illetve példamutatóan megállják a helyüket az életben.

Az alapítvány felelős vezetőjeként a legtöbb munkatársamat személyesen fogadtam be nevelőszülőnek, továbbá a felelős munkatársaimmal folyamatosan személyesen látogatjuk az otthonokat, hogy vigasztaljuk, bátorítsuk, ellenőrizzük a gyerekeket és a kollégákat! Egy ilyen út alkalmával pattant ki a gyanú K. Sz. viselkedésével kapcsolatosan. A gyermekek megfogalmazott vádjára — ahogyan az egyházi törvények is köteleznek bennünket — személyesen mentem még aznap a hatósághoz és kértem, hogy az alapítványtól független, erre szakosodott szervek vizsgálják ki a felmerült gyanút.

Istennek hála eddig még soha nem volt semmilyen törvényszéki ügye a Szent Ferenc Alapítványnak, de az elmúlt hat évben számtalan átvilágítás, ellenőrzés volt az otthonainkban. A román ügyészség alapos munkát végzett, minden jelenlegi és már kirepült gyereket felkerestek, kikérdeztek az ítélet meghozatala előtt. Fontosnak látom hangsúlyozni, hogy a magányos bűnelkövetőn kívül egyetlen kollégát és a Szent Ferenc Alapítványt sem marasztalta el a törvényszék.

A megrázó esetet követően azonnal belső strukturális változtatásokat eszközöltünk a nevelők kiválasztásában és rendszeres ellenőrzésében, továbbá folyamatos képzéseket biztosítunk számukra annak érdekében, hogy gyermekek védelme maradéktalan legyen. Ezzel összhangban a gyermekek számára folyamatos internethozzáférést és telefonhasználatot biztosítunk, mindannyiuknak megadtuk a kiskorúak védelmére szakosodott hivatal elérhetőségét is.

Hálás vagyok a kollégáimnak, mivel az ügy súlyosságának megfelelően minden létező eszközükkel támogatták a hatóságok munkáját! Szívből remélem, hogy gyermekeink békés fejlődését semmi nem fogja megzavarni.

Őszinte megrendüléssel,
Böjte Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány elnöke

Forrás: Böjte Csaba Facebook-oldala