Erdő Péter bíborost köszöntötték

0
1190
Fotó: Mudrák Attila/Magyar Kurír

Az esztergomi bazilikában misével köszöntötték június 22-én, szerdán az Esztergom-Budapest főegyházmegyét 20 éve vezető Erdő Péter bíborost, aki a napokban tölti be hetvenedik életévét. Az ünnepségen egyházi és világi elöljárók egyaránt részt vettek. „A kegyelem szavára épülő élet bontakozik ki előttünk a bíboros szolgálatában” – méltatták a bíboros-prímást.

Az ünnepségen részt vettek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, valamint Áder János volt köztársasági elnök. Veres András püspök, az MKPK elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a bíboros tíz éven át vezette a testületet, és ezalatt szavai szerint megtapasztalták és ma is érzik kézségét, amellyel kész segíteni a közösség munkáját. A püspök kiemelte, hogy büszkeséggel tekintenek Erdő Péter bíborosi szolgálatára, amelyet az egyház szolgálatára végez a mindenkori pápa segítésével, és az ott tapasztaltak gazdagítják a püspöki konferencia munkáját.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papsága és hívei nevében Urbán Gábor, a rákosszentmihályi Szent Mihály-templom plébánosa köszöntötte a bíborost. Kiemelte a főpásztor emberségét és atyai gondoskodását: felidézte, hogy segítséget nyújtott a rossz anyagi körülmények között élő papoknak, illetve az otthonukban és a kórházakban szenvedő beteg testvéreknek. Semmi nem kerülte el a figyelmét, szeretettel gondoskodott róluk, és imádkozott értük.

Süllei László érseki általános helynök, plébános felidézte, hogy Erdő Péter székfoglaló miséjén így fogalmazott: az alapvető kérdés, mit tehetünk most együtt, hogy Jézus Krisztus szeretetének és békéjének műve bennünk és a világban előre haladjon? Elmondta, a kérdés is bátorságot mutat, mert nem fél megmutatni a világnak az üdvösséghez vivő utat. Úgy vélte, a kegyelem szavára épülő élet bontakozik ki előttünk a bíboros szolgálatában. A plébános, Erdő Péter egyházvezetői munkásságán túl méltatta a bíboros jogászi és teológiai alkotó tevékenységét, amely a kánonjogász hallgatók generációi számára szolgált útmutatásul. A mise végén egy könyvet adott át a bíborosnak, amelybe a vele kapcsolatban állók személyes történeteit, gratulációit, munkásságának jelentős eseményeit felidéző fényképeket gyűjtötték össze.

Erdő Péter bíboros, prímás június 25-én tölti be 70. életévét. 47 esztendeje szentelték pappá, 20 éve áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye élén.

Forrás: MTI; Magyar Kurír