A Családok X. Világtalálkozójának megnyitója a temesvári egyházmegyében

0
824
A Családok Világtalálkozójának megnyitója a temesvári egyházmegyében. Fotók: a temesvári püspökség sajtóirodája

Rómában ezekben a napokban – június 22–26. között – zajlik a Családok X. Világtalálkozója. Ezen a rendezvényen minden romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyéből egy-egy család vesz részt Pál József Csaba megyés püspök, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (RKPK) családpasztorációs felelőse kíséretében. Ferenc pápa kezdeményezésére a római rendezvénnyel párhuzamosan világszerte szerveznek családos találkozókat, programokat az egyházmegyékben.

A temesvári egyházmegyében a Családok X. Világtalálkozójának megnyitó szentmiséjét június 22-én, szerdán este Dirschl Johann általános helynök mutatta be a temesvár-erzsébetvárosi templomban. Koncelebrált Szilvágyi Zsolt pasztorális püspöki helynök, Matieș Marin karánsebesi plébános, az egyházmegyei családpasztorációs iroda tagja, P. Barazsuly István SDS, temesvár-erzsébetvárosi plébános és P. Gál Márton SDS segédlelkész.

Magyar nyelvű szentbeszédében Gál Márton szalvatoriánus szerzetes a család négy tartópillérét említette. „Szeretnék rávilágítani a családi élet négy oszlopára, négy lényeges elemére. Az első a kommunikáció. A családtagok beszélgessenek egymással: szülők a gyermekeikkel, a gyermekek a szüleikkel, bármilyen korúak is legyenek. A családban fontos továbbá a közös ima. Amikor az emberek együtt imádkoznak, egymással, egymásért, és megnyílnak a jó Isten előtt, az ima által még szorosabban kapcsolódnak egymáshoz. A harmadik elem a hálaadás. Tudjunk hálát adni egymásért, elfogadni egymást. A negyedik pedig a hűség, hogy kitartsunk egymás mellett. Ezt ma nem veszik elég komolyan” – fogalmazott a szónok. Román nyelven P. Barazsuly István SDS osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait a résztvevőkkel.

A szentmise végén Roxana Botoș, valamint Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkész és felesége, Enikő tettek tanúságot, megosztva a jelenlévőkkel családi életük néhány tapasztalatát, mozzanatát.

Az elkövetkező napokban a programok a plébániákon folytatódnak, június 25-én, szombaton pedig a családokat Máriaradnára várják egész napos fesztiválra a szervezők.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája