Orgonaszentelés és -avatás a kolozsvári Szent Mihály-templomban

0
1626

Több év várakozás után végre teljes pompájában szólalhatott meg a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonája. A felújítási munkálatok hamarosan befejeződnek, így szép lassan a templom ismét a liturgiának lesz szentelve. Szombat este vette kezdetét az avatás, a bérmálás keretén belül Kerekes László segédpüspök megszentelte a felújított és kibővített orgonát a Szent Cecília-kórus tagjai között.

A vasárnap esti orgonaavatás egy ünnepélyes, trombitán és két orgonán megszólaltatott indulóval vette kezdetét, trombitán barokk korhű öltözetben Puja Barna játszott, kísérte Fassang László a kóruson található orgonáról, illetve Potyó István a szentélyben elhelyezett kisebb orgonáról. Ezt követően László Attila kolozs-dobokai főesperes beszédével és közös imával folytatódott az ünnepség.

Az áldott levegő minket is életre bír, ugyanúgy susogjon keresztül a hangszer minden porcikáján: tömlőn, csatornán, szélládán át, hogy végül a sípban rezgései által váljon igaz életté, ez a létezés zenéje hangja nyújtson orgonistának és hallgatónak örömet, reményt és vigaszt – kezdte köszöntő beszédét az orgonaavató-koncerten dr. Potyó István, a Szent Mihály-templom kántor-karnagya. A koncertet is eképp lehet jellemezni, a zsúfolásig megtelt templomban a zenéé és az orgonáé volt a főszerep. Fassang László, az est meghívottja Bach és Mozart-darabokat játszott a nagyközönségnek, kolozsvári zenészekkel karöltve pedig egy Händel-művet adtak elő.

Fassang László Liszt Ferenc-díjas orgonaművész előadásával avatták a felújított orgonát, a sokoldalú és világszerte sokszorosan díjazott művész az orgona csodálatos sokoldalúságát tárta a hallgatóság elé. A párizsi és budapesti zeneakadémián oktató orgonista fontosnak tartja a történelmi orgonák megóvását és szakszerű gondozását, ennek elősegítésében aktívan részt vesz, kivételes adottságokkal rendelkező improvizáló művész.

A templom orgonája több mint két éven keresztül egy dobozban vészelte át a felújítást, az utóbbi hónapokban pedig ,,kicsomagolták” és a szászhermányi C.O.T. Orgelbau cég Magyar Árpád koordinálásával megkezdte a restaurálását. 35+1 regiszterével, több mint 2800 sípjával újból szépséges pompájában tündökölhet.

A koncert alkalmával két bemutatóra is sor került, elsősorban a hangszer új regiszterrel, egy pedálművel bővült: Prinicipal 16” változattal, amelyet ugyancsak a szászhermányi cég készített el. Ugyanakkor az ünnepi orgonaavató alkalmából egy ismertető füzetet is kiadtak, amelyből a Szent Mihály-templom orgonáinak a történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

A szervezők hálájukat és köszönetüket fejezik ki minden támogatónak, akik lelkesen segítették a felújítás és az avatás létrejöttét. SOLI DEO GLORIA!